Ursprung Italien, Chianti Classico
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor Sangiovese
Alk. halt 14% Totalsyra 6,1 g/l Restsocker 0,8 g/l
Skörd/vinifikation vingårdarna ligger vackert belägna likt en romersk amfiteater runt huvudbyggnaden. Marco Salvadori är utbildad vinmakare samt agronom och införde genast ekologiska metoder när han startade 2012. Han tillät gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs man ville bli av med. På så sätt minskar behovet av tunga maskiner i vingården. Vidare används extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Beroende på varje vingårds behov av näring, så används antingen gödsel från kor eller vegetarisk gödsel från grönsaker och gräs. Gran Selezione är det högsta nivån av Chianti Classico och vinet görs bara de bästa åren på de bästa druvorna. Det består enbart av druvan sangiovese.Vinet jäser på cementtankar för att sedan lagras 36 månader på österrikiska ekfat.
Smakbeskrivning underbar rik doft av svarta körsbär som nyanseras av mörka chokladpraliner, kardemumma, sandel och dyrt läder. Smaken är komplex och ger ännu mer än doften. Djupa mörka smaker lyfter fram röda ljusa och livliga. Vinet är smakrikt med definierad struktur och fräschör. Körsbär, blåbär, blå plommon blandar sig med kryddor från orienten, finaste chokladen och avslutningsvis zing från granatäpple. Finess i den långa eftersmaken!!
Passar till komplexa och balanserade viner som detta passar till otroligt många maträtter: lammstek späckad med rosmarin och vitlök tillsammans med grillade paprikor, lök och aubergine. Kalvkotletter stekta med salvia och krämig risotto. Rosastekt ankbröst med asiatiska tillbehör. Angus burgare med chilimajo, friterad lök och kapris. Råbiff på alla tänkbara sätt. Salsiccia med gnocci med rik tomatsås med örter. Supergott till knäckiga lagrade hårdostar och chark. Smakrika böngrytor, vegetariska pizzor och pajer.