Grekiska naturviner av högsta kvalitet

"Our Passion, our experience, our wines, our life…. Kamara Winery is Natural wines- permaculture and more than organic winemaking from Thessaloniki, Greece!"

Det är tidigt 1900-tal och familjen Kiotsoukis emigrerar från Öst Romylia vid Svarta havet till Grekland. Med traditioner i vinodling ville de uppfylla sina drömmar om att odla och tillverka vin i Grekland. Den drömmen skulle dröja ända till 2010 då sonsonen Dimitrios tog steget att plantera sina första rankor. Som utbildad kemist arbetade han länge inom medicin för att få ihop pengar till drömmen om en vingård.
2011 utbildade han sig på UC Davis Oenology Extention program och planterade sedan tillsammans med sin familj deras första 11 ha. Sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, nära Thessaloniki blev den plats där familjen slog sig ner. En längtan till naturen men också till en svunnen antik vinodlartradition gjorde valet av platsen lätt. Här har man odlat vin sedan antiken men platsen och vinodlartraditionen övergavs med Phyllexoerans intåg. Men Dimitrios och hans familj förstod platsens storhet och var bland de första att åter låta vinrankor breda ut sig över kullarna. Redan från början så ville de odla på ett naturligt och traditionellt vis, med metoder som övergivits och till stor del fallit i glömska. Det var viktigt att föra traditionerna vidare. Druvorna som planterades var bland andra Assyrtiko, Malagousia, Roditis, Xinomavro. Allt görs manuellt och som ett hantverk. Man använder sig av biodynamiska preparat och kompost. Inga tillsatser, ingen filtrering och inget tillsatt svavel. Vinerna får ligga på jästfällningen och endast gamla, använda fat används. Kamara gör även en skalmacererad retsina, unik i sitt slag.