Helt magiska viner från Oregon

Antica Terra ligger i det nordliga hörnet av Eola-Amity Hills och planterades 1990 med olika Pinot Noir kloner. Sedan 2005 är Maggie Harrison en av de fyra ägarna samt vinmakare. Yrket lärde hon sig som assistent till Manfred Krankl på Sine Qua Non.

"Jag trodde att alla gjorde vin på samma sätt som Manfred", säger Maggie. "Jag förstod inte varför mina medarbetare tittade konstigt på mig när jag gav dem en sax och sa att de skulle klippa av stjälkarna på druvorna och bara lämna en liten bit stjälk kvar på varje. För mig var det så man gjorde när man skulle avstjälka och jäsa hela druvor."
Hennes egen vingård ligger på en böljande kulle och jordmånen är avlagringar av sand och grus – la Antica Terra. En klippig, förhistorisk sjöbotten, helt enkelt, som visade sig kunna göra exceptionella viner, i kombination med Maggies skicklighet som vinmakare.

Maggie jobbade med Oregonfrukt från Shea Vineyard fram till 2003, då det var sista gången Manfred gjorde Shea Pinot Noir. Därefter så har Maggie tagit över Manfreds kontrakt och gör numera sin pinot Botanica med druvor från bl.a. Sheas vingård.

Maggie jäser sina viner vid hög temperatur, rör om jästfällningen som hon återför till faten efter jäsningens slut. Detta ger vinet mer textur och mineraltoner. Som Maggie själv säger, "jag kan jäsa mina viner i vad som helst, bara det inte är för stort och inte högre än 140 cm, för jag måste kunna titta över kanten och känna med armbågen om det är lagom varmt". Maggie har utvecklat sitt vinmakande sedan hon rotade sig i Oregon och numera så gör hon tre olika pinot noir viner samt ett fjärde, Obelin, om det dyker upp passande fat. Alla hennes viner är fatselektioner där hon delar in i olika stilar när hon provar sig fram, fat efter fat. Allt delas noga upp, Botanica style, Ceras style och Obelin. Detta gör hon, som Manfred lärde henne på SQN, blint utan att veta var vinet från de olika faten kommer från. Det enda vingårdsbetecknade vinet är Antikythera, som kommer från hennes egen vingård.