Delikata naturviner från Sicilien

Dario Serrentino ’s namn klingar numera bekant för många konsumenter och producenter i naturvins-kretsar. Här berättar han om filosofin bakom sina viner:
Vi strävar efter att skapa viner med en distinkt personlighet och som uppvisar en spegling av jordmån och växtplats. Vårt arbete syftar till att få helt mogna och friska druvor, eftersom vi tror att vin främst tillverkas i vingården och inte med justeringar eller andra metoder som kan används i vineriet. Vårt arbete i vingården syftar till att respektera vinets karaktär under hela processen. Av denna anledning implementerar vi spontan jäsning utan att använda utvald jäst till musten och vi använder inte ens ekfat för vinet, allt för att undvika att förändra smaken, smaken skall i stället uppvisa druvans karaktär helt och hållet.  Den enda tillsatsen är en minimal mängd svaveldioxid under buteljering för att garantera bättre hållbarhet. Mortellito är namnet på det landområde där jag har mina rötter. Allt startade på två hektar med landsbygd där mina far-och morföräldrar bodde i början av 1900-talet. Det är här jag bestämde mig för att bli vinmakare, att flytta från stadslivets normer och återvända till mina rötter för att leva i nära relation med jorden.
Ett val gjort utav kärlek till naturen och för en plats som jag älskar, Val di Noto, en plats som lyckas att förena mina största passioner: Landet och havet. Den lokala vinkulturen fick mig att leta efter äkta viner, tillverkade endast genom att använda ekologiska jordbruksmetoder. Idag har vi cirka 23 hektar. Vår vingård är ett familjeföretag som drivs av Dario, Valentina, Mario och Melina. Vi får även hjälp av många av våra vänner under de olika faserna av vårt arbete. Våra vingårdar ligger i Val di Noto, fördelat i distrikten Bufalefi, Maccari och Cozzo Tronzo, bara några kilometer från historiskt viktiga platser som Vendicari,
Även Marzamemi och Porto Palo Capo Passero ligger i samma område, dessa är gamla historiska fiskebyar. Dessa platser är idag kända för de otroligt vackra stränderna
Noto ligger 6 kilometer från Siciliens östkust, 32 km sydväst om staden Syrakusa vid foten av Hybleiska bergen. Efter den förödande jordbävningen flyttade man staden till västra sidan av floden Asinaro, där ett nytt Noto växte fram enligt en rutnätsplan av Giovanni Battista Landolina. Den nya staden låg närmre Joniska havet. De anlitade arkitekterna, bland andra Rosario Gagliardi och Francesco Sortino, fick det nya Noto att bli ett mästerverk i siciliansk barockstil, vilket gjort att staden kom att kallas "Stenträdgården" av Cesare Brandi, och idag är listat bland Unescos världsarv.