Spaniens näst äldsta vinhus grundades 1729!

Alvear är ett vinhus med stort anseende och fantastisk historia. Det är det näst äldsta vinhuset i Spanien och grundades 1729. Vinerierna och vingårdarna ligger ca 30 km sydöst om Cordoba i Andalucien. Den lilla staden heter Montilla och ligger i DO Montilla-Moriles. De förfogar själva över 100 hk och samarbetar även med utvalda partners. De har under en lång tid varit en av de främsta Sherry-producenterna och har skördat många 100 poängare och höga placeringar i top-100 bland alla spanska viner.
Nu vill de visa en ny sida av Pedro-Ximénes. De vill visa att den är ett fantastiskt druvmaterial att även göra torra viner på. Ingen har tidigare gjort ett torrt vitt vin på PX i ”tinjas” under flor. Det är ett samarbete med ett ungt vinmakarkollektiv på fyra personer, Envinate, på svenska blir det ”vinifiera dig själv". De vurmar för gamla tekniker, uttrycksfulla vingårdar och ärlighet i vinmakandet.
3 Miradas, betyder tre sätt att se på saken och återspeglar bl. a. antalet vingårdar. All frukt kommer från gamla bush vines i albariza (mycket kalkhaltig luftig och spröd lera) jordmån. Endast druvor från ”Grandes Pagos” vingårdar används. De kan jämföras med en burgundisk Grand Cru. Ett lågt skördeuttag och allt skördas för hand. Druvorna fottrampas och får sedan de vila i 4800 liters ”tinjas” (stora betong/ler amforor) under flor i ca 8 månader.