Familjeägt med en lång historia som startade 1795!

Domaine Bott-Geyl är familjeägt och har en lång historia som startade 1795. Domänen drivs sedan 1993 av Jean-Christophe Bott och hans fru Valerie Cartier-Bott. Bott-Geyl är dubbelcertifierade under Ecocert 2000 och Biodyvin 2002.

Jean-Christophe säger att hans åtagande är att sammanföra tradition och modernitet, vörda jorden och lägga ner stor omsorg i varje moment i vingården och sedan låta vinerna blomstra. Domaine Bott-Geyl äger totalt 13 ha. Dessa är fördelade på 75 växtplatser i 7 kommuner som befinner sig mellan Ribeavillé till Kinzenheim. Många av dessa är i 5 Grand Cru lägen som Sonneglanz, Schoenenbourg, Mandelberg, Schlossberg och Furstentum.

De flesta vinstockarna har en snittålder på 30 år. Numera och sedan många år så är Jean-Christophe en passionerad "biodynamiker". Valerie som är hans hustru säger, att om man inte vet var Jean-Christophe finns, så hittar man honom säkrast ute i vingårdarna och gärna i favoritvingården, Sonnenglanz. Där kan han stå långa stunder och "känna in" hur druvorna mår.

Han uppskattar också att känna olika år i sina viner. "Viner som smakar likadant varje år gör mig misstänksam" säger han. Varje årgång är unik på sitt sätt och det vill Jean-Christophe att man skall känna. ,. Jean-Christophe chaptaliserar eller eftersyrar aldrig, även om apellationen tillåter detta vissa år. "Som biodynamiker så tar man det som året ger och gör det bästa möjliga med detta", säger han.