Nytt vin i butik 15 mars

 

95011 Bogle Old Vine Zinfandel 2021 189 KR

 

Doft av mullbär, skogsbär och skogshallon med toner av kardemumma och vaniljstång. Generöst sötfruktig smak med frisk syra och silkiga tanniner. Mogna hallon, nypon och kryddighet i smaken.

Passar till mustig mat, klarar något söta smaker, till exempel gryta med merguez (lammkorv) och apelsin. Pepparbiffar eller vilträtter som ren, hjort och gärna söta tillbehör. Passar även till nötiga hårdostar och blåmögelost med nötter i honung. Familjen Bogle har varit jordbrukare i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Sex generationer Bogle har brukat jordarna här. Eric Aafedt som började hos Bogle 1994 är vinmakare.

Bogle Family Vineyards är nu framme vid sjätte generationen och vid rodret hittar vi Jody Bogle som tillsammans med sina bröder Warren och Ryan gör denna zinfandel från egna vingårdar.

Druvor från San Joaquin County från äldre stockar mellan 40-60 år, ingen konstbevattning används vilket leder till ett koncentrerat vin. Jäsning på ståltankar och därefter lagras vinet 7 månader på 2-åriga amerikanska ekfat.

Bogle ligger i framkant vad gäller hållbart arbete och är certifierade enligt Lodi Rules samt Certified California Sustainable Winery. Med start 2008 började Bogle arbeta med att minska sina utsläpp. Sedan 2011 har Bogle solpaneler installerade.

Klicka "Här" för att komma till systembolagets hemsida.

 

1164 Bogle Vineyards California Chardonnay 2022 179 KR

 

Missa inte att köpa detta vin som vi just lanserat i det fasta sortimentet. Inbjudande doft av gröna äpplen, citronpaj, smör och rostade nötter. Smaken är elegant och generöst fruktig och frisk. Krämig frukt och livlig syra avslutas med lätt rostad nyans.

Vinet passar till grillade eller stekta fiskar och smakrika skaldjursrätter. Caesarsallad, grillad tonfisk med mangosalsa. Krämig risotto med mängder av parmesan.

Klicka "Här" för att komma till systembolagets hemsida.

 

 

Nya viner och kombucha i butik 1 mars

 

2354 Angeline Vineyards California Pinot Noir 2022 179 KR

 

Martin Ray var en hängiven pionjär i Kalifornien. Under åren 1943 till 1972 planterade han olika druvsorter i hjärtat av Santa Cruz Mountains. Ganska snabbt insåg han att det var de burgundiska druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir som trivdes bäst i Kalifornien. Courtney Benham grundade Angeline 1990 i hjärtat av Sonoma County. För att erbjuda prisvärda viner till en bredare publik skapades 2004 systervineriet Angeline Winery. ”Angeline” betyder budbärare! Angeline är sustainable och 80% av deras elektricitet kommer från solpaneler. Alla druvor är avstjälkade och vinet har legat 6 månader på 30% nya franska ekfat. Vinet har en doft och smak av hallon, vilda blåbär och lakrits.

Livets Goda skriver:

Bogle har producerat vin sedan 1968 och har under årens lopp finslipat sin känsla för att producera kvalitativt prisvänliga viner av slipat fruktgenerös karaktär som går hem i många läger och många olika stunder. Som med detta chardonnayvin som inte gör bort sig i årgången. Små nötiga instick i en citrus och äppelfruktighet som drar med exotiska nyanser i en småviskös textur. Man ger vinet en lagring under åtta månader i 50% i ny amerikansk ek och 50% i rostfritt stål och får både fräschör och djupare kryddighet och kramandes tanniner. Ett säkert vinkort är det.

Klicka "Här" för att komma till systembolagets hemsida.

 

1164 Bogle Vineyards California Chardonnay 2024 179 KR

 

Inbjudande doft av gröna äpplen, citronpaj, smör och rostade nötter. Smaken är elegant och generöst fruktig och frisk. Krämig frukt och livlig syra avslutas med lätt rostad nyans. Passar till grillade eller stekta fiskar och smakrika skaldjursrätter. Caesarsallad, grillad tonfisk med mangosalsa. Krämig risotto med mängder av parmesan. Familjen Bogle har varit jordbrukare i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Sex generationer Bogle har brukat jordarna här. Eric Aafedt som började hos Bogle 1994 är vinmakare. Bogle Family Vineyards är nu framme vid sjätte generationen och vid rodret hittar vi Jody Bogle som tillsammans med sina bröder Warren och Ryan gör denna chardonnay från egna vingårdar i Clarksburg, Dunnigan Hills och Monterey. Hälften av druvorna har jäst i ståltankar och resten har jäst i nya amerikanska fat, legat på sin jästfällning och sedan genomgått malolaktisk jäsning. På detta vis får man fram den krämiga känslan från faten samtidigt som frukten från ståltankarna bidrar med fräschör. Hälften av vinet har sedan vilat i ny amerikansk ek under 8 månader. Bogle ligger i framkant vad gäller hållbart arbete och är certifierade enligt Lodi Rules samt Certified California Sustainable Winery. Med start 2008 började Bogle arbeta med att minska sina utsläpp. Sedan 2011 har Bogle solpaneler installerade.

Livets Goda skriver:

Angeline har sin bas i Russian River Valley i Sonoma och frukten till denna pinot kommer från en mångfald av pinotfästen i staten Kalifornien, från Central Coast till de norra delarna. Skörden var rekordtidig i årgången efter torka och tidig sommarvärme, men huset har satt ett medellfylligt vin i årgången med friskt juicy frukt och mineraliskt svalt drivande tanniner. Noterna av violblommiga körsbär, hallon och nypon agerar med spänstigt mjuk mognad och lagringen under sex månader i franska ekfat varav 30% nya, ger ifrån sig en välklädd not av vaniljfudge. Bra vin i vardagen.

Klicka "Här" för att komma till systembolagets hemsida.

 

1965 Acala Mimosa Style 109 KR

 

Acalas grundare och CEO är sommelieren Martynas Zemavicius som innehar WSET Diploma och domare för Decanter World Wine Awards Champagne. Med en 20-årig karriär inom fine wine business i London kände han att det saknades alkoholfria premiumprodukter, som hade samma höga ambition som de stjärnkrogar han arbetade på. Han tog saken egna händer och startar ACALA premium kombucha i sitt hemland Litauen. ACALA är hantverksmässigt tillverkat. Endast dom finaste naturliga ingredienser används, som källvatten från södra Litauen. Inga syntetiska tillsatser eller GMO används. Det är ett utmärkt ekologiskt och alkoholfritt alternativ som kan matchas med olika maträtter eller serveras utan mat. Historien för kombucha börjar i Kina redan år 221 före Kristus. År 441 så användes kombucha i Japan för att hela kejsaren. 2019 så startar Acala, som idag är det ledande varumärket i världen för premium kombucha. Målet för Martynas och Acalas premium kombucha är snarare att ligga närmare en torr Champagne när det gäller syra och socker, jämfört med ”vanlig” kombucha som är sötare. Acala skänker 1% av intäkten till organisationen - 1% for the planet, för bevarandet av urskogar. Produktion och framställning: Ekologisk apelsinjuice, ekologisk kvittenjuice, ekologiskt te, mjölkört, malört, timurpeppar bryggs över öppen eld med källvatten (timurpeppar växer i Himalaya och är en kusin till Sichuan peppar men med mer citrus i uttrycket). Jäsning till kombucha sker under 3-6 månader på en mix av ekfat, ståltankar och glasburkar. Under jäsningen skapas naturliga bubblor. Sedan sker en blandning av jäst te med ojäst te på ståltankar. Lagring sker på glasflaskor av champagne typ i mörk och sval källare. Restsocker 31 g/L.

Smakbeskrivning: Fina toner av citrus, aprikos, tydliga aromer av apelsin och tropiska toner med källvattensfriskt avslut. Serveras väl kylt i champagneglas.

Passar till: Rökt lax, avokadosallad och plockmat.

Klicka "Här" för att komma till systembolagets hemsida.