Kongsgaard är kungen av Chardonnay

John är femte generationen Napa-bor och planterade vingården The Judge på Kongsgaards familjeegendom nära Napa. När John slutade skolan så var inte vinmakare ett jobb som man ens funderade över. 1969 fanns färre än 20 vinerier i Napa. Efter att ha rest runt i Europa, pluggat litteratur och funderat över framtiden, så kom han hem och fick jobb på Christian Brothers.
Där träffade han Fred McCrae som blev hans första hjälte i vinbranschen. Han blev biten och började på UC Davies. Detta var när vinnäringen tog fart igen och han fick studiekamrater som Kathy Corison, David Graves, Richard Ward mfl.
Efter studierna fick han sitt första jobb, 1983 på Newton Winery. När Michel Rolland kom till Napa så arbetade han med Harlan, Newton och Simi. John inspirerades av honom och efter att ha spenderat mycket tid i Bourgogne, där han såg hur man lämnade de vita vinerna ytterligare ett år på fat, så började han att experimentera med detta på och släppte det första ofiltrerade vita vinet som hade legat ett extra år på fat. Dessa tidiga erfarenheter har John tagit med sig in i sitt eget vineri, Kongsgaard. Han kallar det för "die and resurrection winemaking, crash in the summer, revive in the autumn". Naturen klarar vinet om den får tillräckligt med tid. Man tillsätter inget svavel förrän andra året vid rackning.