Viner av världsklass!

Bellarine Peninsula har fått sitt namn efter den lokala aboriginstammen, Balla Wein. Scotchman Hill ligger på Mount Bellarine. När Brownes köpte egendomen så var den en övergiven mjölkfarm. Mount Bellarine formerades för över 30 miljoner år sedan och jordmånen är vulkanisk. De första planteringarna i denna region som heter Geelong, gjordes av schweiziska immigranter 1842 i de omgivande Barrabool-kullarna. I slutet av 1860-talet fanns 400 hektar vin planterat. Idag är det 250 ha kvar.

Den första årgång som producerades var 1986. Numera så ligger tyngdpunkten på pinot noir, syrah och chardonnay och man har lärt sig var de olika druvorna trivs bäst och planterat efter dessa erfarenheter.

Klimatet är maritimt med en konstant sval bris som ser till att hålla den värsta värmen på avstånd. Genom ett meterologiskt informationscenter så kan man förbereda sig för att möta olika svårigheter när det gäller skadedjur och sjukdomar och på så sätt minimera användandet av kemiska bekämpningsmedel. Man använder sig också av återvunnet vatten för att minska ansträngningen på det kommunala vattnet. Ett utbildningsprogram finns också för varje anställd så att alla skall känna möjligheten till utveckling hela tiden.

Vinmakaren heter Robin Brockett och han har varit hos Scotchman Hill sedan 1988. Under denna tid så har han även samlat på sig erfarenhet genom att arbeta bl a i Kalifornien, Oregon, Rhône och Bourgogne. Robin Brockett säger som så många andra att "great wine is made in the vineyard". Målet är att skörda så friska, rena och intensiva druvor som möjligt så att vinet kan bli just "great".

Under Swan Bay-etiketten gör Schotchman Hill viner som är ämnade att njutas unga. Vinerna är uppkallade efter just Swan Bay som döptes av kommendör Matthew Flinder 1803. Den här havsbukten ligger just nedanför Bellarine Peninsula.