Ursprung Frankrike, Bourgogne
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor pinot noir 100%
Alk. halt 14%
Skörd/vinifiering Årgång 2023 är en sorgfri årgång som är överöst med superlativer från en enad internationell vinjournalistkår, särskilt för Pinot Noir! Odlarna håller med! Från första samplingen direkt från tankar eller fat till hur vinerna visar sig nu. Druvorna till VV Pinot Noir kommer från äldre vingårdar o Côte Chalonnaise i södra Bourgogne. Efter skörden sker en kall förmaceration i fem till sju dagar, därefter en vanlig maceration i två veckor där vinet pumpas över skalmassan två gånger dagligen för en mjuk extraktion. Lagringen av vinet sker både i ståltank 90% och 10% i franska fat under 12 månader.
Smakbeskrivning Vacker ren doft av hallon, granatäpple, hallonblad och röda vinbär. Under toppnoterna kommer en skir floral doft av rosor och lavendel som fördjupas av sandel och Oolong te. Smaken har en silkig struktur, rödbärigt intensiv och fruktig med ett bett av granatäpplets karaktär. De florala tonerna och polerade tanninerna är med och avslutet har en intensitet och renhet som är kvar till nästa sipp.
Passar till asiatisk mat! Det poppar av soja, fisksås och gochujang. Det hanterar fisk och skaldjur på ett elegant sätt. Älskar syrliga tillbehör. Passar förträffligt till klassiska rätter av fågel som kyckling med citron och timjan, confiterad anka med en touch av apelsin, grillade kalvracks med rosmarin och secreto iberico med grillad zucchini, olivolja, fint riven parmesan och färsk basilika. Gott till vilt i alla former med röda syrliga bär som brytning . Pajer, pizzor och syndigt överfulla mackor med dina favorit grönsaker, ostar eller protein. Fin till ostbrickan och mild chark. Indiska vegetariska rätter kryddade med garamasala.