Ursprung Spanien, Montilla-Moriles
Sortiment Beställningssortiment
Druvor pedro ximenes 100%
Alk. halt 16%
Skörd/vinifikation efter skörd och noggrann genomgång av klasarna, läggs dessa ut på långa, flätade gräsmattor för att torka till russin i solen. De torkade druvorna pressas sedan. Vinet får därefter jäsa och lagras i stora betong-amforor ”tinajas” i minst ett år och sedan ytterligare ett år på ca 250 liters fat. Vinet är inte klarat eller filtrerat och det naturliga sedimentet som kan blidas, påverkar inte smaken
Smakbeskrivning rik balsamisk doft av torkad frukt, lönnsirap, karamell, honung och citrus. Smaken är söt, fyllig och glycerinig i konsistensen. På grund av den kalkhaltiga, vita jorden så avslutas vinet friskt trots den initiala sötman. Fikon, dadlar, persikor och aprikoser i en len ström, följs av citroner och pomeranser, som håller kompositionen på rätt köl.
Passar till grönmögelostar, torkad frukt, nötter och fruktkakor. Till Crema Catalana och Creme Brulée, eller hälld direkt på glassen. Mums!