Ursprung Spanien, Rioja
Sortiment Beställningssortiment
Druvor garnacha, Tempranillo
Alk. halt 14.5%
Skörd/vinifikation 85% Tempranillo Från La Sonsierra ger arom, struktur och volyminös munkänsla, ålder på rankorna 5-100 åriga, jordmån kalksten. 15% Garnacha från Alto Najerilla ger en otrolig fräschör och ljusare färg, ålder på rankorna 40-110 år, jordmån järnhaltig lera. Årgång 2020 var generellt både varm och regnig i Rioja, men det var stora lokala variationer. Det som man kan sammanfatta årgången med var att skörden var liten och bra.
Druvorna avstjälkas men krossas inte utan läggs ner i tanken direkt, där de får macerera i 5 dagar. Det är en spontanjäst semi carbonisk jäsning som pågår i ca 10 dagar. Den andra malolaktiska jäsningen sker i cementtankar sedan förs vinet över i ekfat där det får vila i 12 månader.
Smakbeskrivning En glädjespridare som först bjuder upp alla bären till dans, vanilj pudrar en del och andra får skimmer av muskot och kanel över sig. Runt danssalens väggar står bakelser, fina glas med långväga drycker på tur att virvlas med. Men det är bara bären som får glänsa. Smaken är saftig, rödbärig och har en värmande omfamnande kryddighet. Frisk och med finmalda tanniner. Hallon, blåbär, små mörka plommon, körsbär och torkade tranbär fortsätter att snurra runt i eftersmaken.
Passar till Vinet, trots sin färg, är gott till fisk och skaldjur. Ljust kött och fågel är med sin fina struktur en troppen kombination. Passar super till mexikanska köket. Spicy kinesiskt, läckert med mycket indiskt och spanskt förstås, chorizo med tapaskompisar.