Ursprung Italien, Sicilien, Etna
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor nerello mascalese 100%
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation FrånRandazzo vid nordvästra sluttningen av Etna, Sicilien. Höjd: cirka 700‑950 meter över havet. Ålder på vingårdarna: ca 10‑15 år. Jordmånen är vulkanisk, rik på struktur och med mycket mineraler. “Blanc de noir”‑stil – alltså röd druva men vinifierad som vitt vin. Snabb pressning, must skilt från skalet genom mjuk pressning. Lagring med sin jästfällning i ståltankar i åtminstone 8 månader. Sedan flasklagring minst 6 månader.
Smakbeskrivning Frisk och livlig med tropisk frukt, inslag av örtiga toner såsom rosmarin, även hints av salta/minerala drag. Smaken är fräsch och med en bra syra med tydlig mineralitet, bra kropp för stilen, och en relativt lång mineralisk avslutning.
Passar till Lätta rätter till exempelvis pasta med ljusa såser, sallader. Eller till fisk och grillat.