Ursprung Nya Zeeland, Central Otago
Sortiment Beställningssortiment
Druvor pinot noir
Alk. halt 14%
Skörd/vinifikation Bakom vinet står den tvåfaldige New Zealand Winemaker of the Year, Rudi Bauer. Quartz Reef är dessutom biodynamiskt certifierat och Demeter-godkänt sedan 2012, och rankas som en av Nya Zeelands främsta vingårdar. Vingården på Loop Road består av fem olika pinot noir-kloner. Druvorna skördas för hand och får vila tempererat i musten i 3–5 dagar innan vildjäsningen inleds vid cirka 30 °C. Därefter lagras vinet varsamt i franska ekfat under nio månader – varav 10% i nya fat, 20% i ett till två år gamla fat och 70% i tre år gamla fat. Kombinationen av biodynamiskt arbete, handplockad skörd och omsorgsfull fatlagring bidrar till vinets intensitet, finess och elegans.
Smakbeskrivning Vinet har en doft av saftiga röda körsbär, vildhallon, jordgubbar och röda vinbär. Fatlagringen tillför en varm kryddton med inslag av nougat och kardemumma. Smaken är ren, silkesmjuk och elegant, med intensiva, röda bär och ett långvarigt, balanserat avslut.
Passar till kalvlever Anglais, rå tonfisk med tångsallad, pajer och småplock. Asiatiska rätter och hetta funkar utmärkt. Passar till grillat saftigt och marmorerat kött och fågel, vegetariska burgare, böngrytor och falafel med vitlöksdipp. Vaktel fylld med rökt schalottenlök och äpplen, anka med trumpetsvamp eller rödbetor gratinerade med Chevré. Kalv med friterad salvia. Bör serveras i bourgognekupa vid 16-18 ˚för optimal upplevelse.