Ursprung Tyskland, Baden
Sortiment Beställningssortiment
Druvor Spätburgunder
Alk. halt 12%
Skörd/vinifikation Årgång 2024 präglades av ett något svalare klimat jämfört med 2020, men Baden-Württemberg gynnades av den varma Trouée de Belfort-vinden och hade därmed ett varmare läge än exempelvis Mosel. Skörden ägde rum i mitten av september, då spätburgunder-druvorna hade nått full mognad. Kombinationen av värme och mognad gav druvorna en rik aromprofil med något lägre syra, vilket i sin tur underlättade den spontana jäsningen. Vinet produceras genom att blanda en liten andel skalfermenterad spätburgunder med försiktigt pressad frukt för att ge färg och balans. Den spontana jäsningen påbörjas i tank innan vinet buteljeras för att avsluta jäsningen på flaska. Där får det vila på sin jästfällning i sju månader. Vinet är ofiltrerat och utan tillsatt svavel, vilket kan leda till naturligt förekommande sediment i flaskan. Det är ett uttryck för den äldsta metoden att producera mousserande vin – méthode ancestrale – och resultatet är en klassisk Pet Nat med både karaktär och elegans.
Smakbeskrivning vinet bjuder på en frisk och livlig smakprofil med tydliga toner av röda bär. Vilda jordgubbar och hallon samsas med subtila nyanser av rosor och rabarber, vilket ger vinet ett charmigt och uttrycksfullt intryck. Kroppen är lätt, och avslutningen är uppfriskande och fruktig, ackompanjerad av en fin och delikat perlage som förstärker vinets livliga och aromatiska karaktär.
Passar till Det passar utmärkt som aperitif, där den friska frukten och fina perlagen väcker aptiten. Även till plockmat, chark och milda ostar är det ett utmärkt val, liksom till gravad lax, ceviche eller vegetariska rätter med getost, rödbetor och grillade grönsaker. Det asiatiska köket, med fräscha smaker av lime och koriander, lyfts också av vinets livliga karaktär.