Ursprung Spanien, Ribeiro
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor Treixadura
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Treixadura anses vara drottningen av druvor i Ribeiro. Det är en Den mognar sent och behöver specifika förhållanden och extra omvårdnad för att visa upp sin skönhet.Torre Do Olivar är namnet på en vingård belägen på en vacker gamla terrass som varit i bruk sedan medeltiden. Nu senast omplanterad av Pazo do Mar 2002 med 100% Treixadura. Förutsättningarna är perfekta, jordmånen är sedimentär lera med inslag av skiffer. Denna kombination gör att vinet får en fin koncentration och solens strålar reflekteras av skiffret och avger värme även på nätterna, vilket främjar optimal mognad. Vingården är planterad för maximal solexponering och rankorna är uppsträckta på vajrar och trimmas i Guyot stil för att begränsa antalet klasar och höja kvalitén och koncentrationen i vinet. Skörden är manuell och druvorna sorteras två gånger, både i vingården och på sorteringsbord i vineriet. Sedan pressas klasarna försiktigt och vinifieras svalt i temperaturkontrollerade ståltankar där de sedan även lagras. Vinet tillbringar ca fem månader tillsammans med sin jästfällning.
Smakbeskrivning Doft av persikor, vita vinbär, guava och pigg verbena. Saltstänkta stenar, stilig mineralitet och ett fång av vita blommor, vild fänkål och körvel. Saftig och generöst flow! Drivet fortsätter genom hela vinupplevelsen. Frukten är så lyxig och koncentrerad att mineraliteten och friskheten kommer till tals först på slutet.
Passar till Roligt vin att kombinera med mat för vinet har pigg syra, rik frukt och är helt torrt med bara 2g RS! Otroligt gott till fisk och skaldjur, tillagat eller rått, prova till smakrik tomatbaserad fisk och skaldjursgryta, eleganta rätter som sjötunga walewska eller sashimi. Mycket bra som buffé vin, lyfter stämningen för att kombinationerna blir så bra! Fungerar bra till chark och ljust kött och fågel. Indisk grön curry, BBQ, eller mellanösterns fräscha stil på maten.