Ursprung Spanien, Monterrei
Sortiment Beställningssortiment
Druvor mencia
Alk. halt 13.5%
Skörd/vinifikation Monterrei är den yngsta D.O i Gallicien och ligger i övergången mot den spanska högplatån. Precis ovanpå Portugal. Trots att det är den yngsta D.O har det odlats vin i området i tusentals år och det finns en bevarad vinpress från Romartiden. Monterrei dalen är en förlängning av Duero bäckenet och fortsätter ut till Portugal och Atlanten. Det är inlandsklimat som råder och genomsnitts altituden är 600 m öh och under sommaren är temperaturskillnaden mellan dag och natt 25˚ allt som oftast. Dalens jordmån varierar mellan lera, skiffer, granit och sedimentära jordar.
Las Taipas planterades första gången 1970 och anses vara en av de bästa vingårdarna i D.O, det var den första vingården i Monterrei där rankorna blev uppsträckta på vajrar, (dubbel Guyot). Vanligtvis är det Parral ser ut som träd som är vanligast i Galicien. Vingården är planterad med inhemska druvor som Mencia och Godello, jordmånen är sedimentär. Alma de Autor Mencia, görs det bara 20 st barriquer av. Druvorna har skördats för hand 50 % av vinet har lagrats 12 månader på franska och amerikanska 1-3 åriga fat. Resten har tillbringat all sin tid i ståltank. Produktionen är liten, max 6600 flaskor, samtliga numrerade.
Smakbeskrivning intensiv, både mörk och rödbärig doft med lätt kryddiga inslag. Vildhallon, slånbär, granatäpple och mullbär. Smaken är frisk och livlig. Småkaxig med slånbärskärva inslag. Packad med frukt på ett svalt och stramt sätt. Tänk en kombination av Pinot Noir och Nebbiolo.
Passar till fläsk, gärna Iberico med mandolinskivad fänkål med citron, grillad kalv färska örter och potatisgratäng generöst toppad med manchego eller fågel med smakrik svampsås spetsad med brandy, gott även fisk och bläckfisk med spanska såser. Rena friska smaker gillar vinet även milda ostar och chark.