Ursprung Frankrike, Alsace
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor riesling
Alk. halt 14.5%
Skörd/vinifikation Grand Cru Geisberg (Geis = get, berg = berg) i Ribeauvillé är en brant och oländig terräng som bara getter kan ta sig upp för. Siten var redan uppmärksammad för sin kvalité på 1400-talet. Trimbach äger 2,6 ha av 8,53 ha. Vingården har sydlig orientering och ligger på 250-320m öh. Blomningen sker tidigt och Tahlwendala (vinden från dalen) hjälper till att hålla siten sval, saktar ner den phenoliska mognaden = lång hängtid vilket ger fantastisk arom och fräschör dessutom håller den rankorna fria överflödig fukt, vilket ger friska rankor och friska klasar. Jordmånen är sammansatt av olika marina sedimentära typer från snäckskalsmärgel, sandsten till gips på toppen av vingården. Kombinationen av jordmån och mikroklimat erbjuder perfekta förutsättningar för riesling.
Druvorna skördas vid optimal mognad, krossas och pressas varsamt i en pneumatisk press. Vinet framställs i en torr stil i rostfria ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning eller lång lagring på jästfällning sker, för att bevara vinets fräschör, livlighet och fruktiga aromer. Det buteljeras på våren och lagras sedan minst 7 år i källaren.
Smakbeskrivning Aromerna är mycket intensiva med toner av kanderad frukt, honung och kryddor. Den mogna syran kombineras med optimal mognad och ger en saftig känsla av mogna stenfrukter. Energi, kraft och finess leder till en härlig smakupplevelse med exceptionell balans och lång eftersmak i denna torra riesling.
Passar till ädla fiskar som sjötunga, piggvar och havsabborre, grillade eller i sås. Passar även till hummer med citron- och vitvinssmör, Bressekyckling med tryffelsås, grönsaksravioli med salviasmör, krämig polenta med ärtor och pocherat ägg, eller saffransrisotto med sparris och svamp.