Viner av världsklass!
Viña Salceda startade 1969 och redan från start ansågs de ha en modern framtoning. Nu är det ännu tydligare med den nya chefsvinmakaren David Gonzales.
Vi kommer de närmaste åren med start från årgång 2023 få följa vinhuset genom en transformation. Nu kommer vingårdslägena, jordmånen, druvsorternas karaktär plockas fram med både gamla sätt att vinifiera och nya. David experimenterar med storlekar på fat, mindre rostade fat, betong ägg, förlängd tid med jästfällningen och försiktigare hantering av skalen under macerationen. Viña Salceda är först med att göra Vino del Pueblo (”by vin”) i Rioja. Det är en dynamisk rörelse i den spanska vinvärlden där man frångår att vinmakningstekniken definierar vinet utan istället växtplatsens typicitet och druvsorterna. Småskalig terroir, accentuering av terroir och påvisa olikheten på växtplatserna är i fokus. Hos Viña Salceda använder sig av 60% egna druvor och resten är samarbeten med småskaliga producenter där närvaron är konstant från Salcedas sida, i de flesta fall brukar de vingårdarna åt ägaren och behåller frukten. Välkommen till en spännande producent!