Ursprung Spanien, Monterrei
Sortiment Beställningssortiment
Druvor godello
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Monterrei är den yngsta D.O i Gallicien och ligger i övergången mot den spanska högplatån. Precis ovanpå Portugal. Trots att det är den yngsta D.O har det odlats vin i området i tusentals år och det finns en bevarad vinpress från Romartiden. Monterrei dalen är en förlängning av Duero bäckenet och fortsätter ut till Portugal och Atlanten. Det är inlandsklimat som råder och genomsnitts altituden är 600 m öh och under sommaren är temperaturskillnaden mellan dag och natt 25˚ allt som oftast. Dalens jordmån varierar mellan lera, skiffer, granit och sedimentära jordar. Alma Godello kommer från egna och kontrakterade vingårdar. Hela klasar pressas försiktigt och vinet har jäst svalt och lagrats på ståltank. Ingen andra malolaktisk jäsning tillåts.
Smakbeskrivning pigg fruktig doft av päron, citroner, mandariner, vita persikor, vita vinbär och skymningsblommor möter din näsa halvvägs ner till glaset. Fruktigt, smakrikt vin med massa energi och saltstänkt mineralitet. Skön syra som sätter fart på alla frukter som fortsätter att snurra länge i eftersmaken.
Passar till fisk, musslor och skaldjur i alla tänkbara former. Härligt till grönsaker och örter, råa som tillagade även de som innehåller oxalsyra. Småplock från alla världens hörn. Mat med influenser från Karibien och Asien. Grön sparris med hollandaise och forellrom. Kronärtskocka med Dijon dressing. Skaldjurs Plateau. Panko-friterade jätteräkor, pilgrimsmusslor eller saftiga crabcakes med curry eller chilimajo. Caesar, tropisk het och syrlig eller Nicoise-sallad. Arbetade eller enklare lunchmackor. Gott även i ensamt majestät.