Ursprung Frankrike, Alsace
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor riesling
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Skörden sker för hand av 60 plockare. Hela klasar pressas försiktigt och flyttas med hjälp av gravitation till sina jäsningskärl och druvsorter jäser separat. Druvorna genomgår en rigorös urgallring och endast fullt mogna druvor från byarna Ribeauville och Hunawihr används. Alla vinerna hos Trimbach spontanjäser i temperaturkontrollerade kärl och utvecklingenföljs sedan sensoriskt för att avgöra framtiden för vinerna, allt är skräddarsytt, tank för tank, de finns inga färdiga recept utan skönhet är målet. De vita vinerna genomgår aldrig någon malolaktisk jäsning, däremot tillbringar de en betydande tid med sin jästfällning för att få fram textur och karaktär. Vinerna filtreras försiktigt genom ett keramiskt filter för att kunna åldras med grace men är inte kylstabiliserade, därför kan de ibland bildas små vinstenskristaller i vinet, helt ofarligt och är ett tecken på kvalitet och försiktig vinmakning.
Årgången 2021 är en klassisk årgång. Vårfrosten förstörde ca 10% och omfattande regn i maj, juni och juli minskade skörden med ytterligare ca 20%. Få söta viner gjordes. Den soliga och varma hösten räddade upp situationen särskilt för Riesling druvan. Torrt, friskt rent av nervöst och aromatiskt brukar vinerna från det året sammanfattas.
Smakbeskrivning Rik och tydlig näsa av lime, citroner, gröna päron, kvitten, ananas och juzu. I nästa tagning kommer det fram petroleumtoner, kalkhaltig mineralitet, apelsin, persikor och aprikoser. Smakrik och strukturerad nästan greppig i stilen. Full av energi och härlig fräschör. Stilfull och balanserad Riesling med saliverande eftersmak.
Passar till Underbar till klassisk Alsaces mat, olika typer av chark och milda fräscha ostar. Fint sällskap till rå fisk, shushi och ceviche. Eleganta fisk och skaldjursrätter gärna med dragon. Skagen. Varmrökt fisk med potatissallad med kapris. Sparris eller roliga sallader med grillade räkor.