Ursprung USA, Kalifornien, San Luis Obispo Coast
Sortiment Beställningssortiment
Druvor pinot noir
Alk. halt 13.5%
Skörd/vinifikation samtliga vingårdar är Sustainable certifierade. Årgång 2021 är den svalaste någonsin uppmätt i San Lois Obispo, El Niño gav största nederbörden under våren sedan 2011 och det var välbehövligt efter fyra år i följd av torka. Sommaren var sval och blåsig den långa hängtiden ger eleganta, komplexa och mycket koncentrerade viner. Estate Pinot Noir är en blend av flera vingårdar West Ricon 52%, Stone Corral 24%, Rosemary’s 18%, East Ricon 6%. Jordmånen är kalkhaltig lera och skifferhaltig lera. Druvorna är handskördade under natten. 80% av druvorna avstjälkas och 20% hela klasar pressas och får jäsa i små öppna kar. Jäsningen kommer i gång spontant. Vinet lagras sedan i 13 månader på 30% nya franska fat och resten använda. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.
Smakbeskrivning doften har en sällsam grace och flow av transparanta röda bär, jordgubbar, röd citrus, smultron, granatäpple, körsbär och en fluffig kryddighet som både ger kardemumma och vanilj. Vinet är friskt och mjukt samtidigt. Fruktigheten har en härlig viskositet och de ljuvliga röda aromerna flödar fram som smaker och fördjupas av havsnära mineralitet. Samspelet mellan vinet och faten är betagande. Eftersmaken har en renhet och balans av sällan skådat slag och den är med dig länge!
Passar till ostar, crostini med tapenade, paté och chark, blir det festligt. Fåglar av alla slag kommer att kvittra och tjattra ihop med vinet. Fisk och skaldjur i en saffrans och tomatgryta. Pasta med tryffel eller pesto. Bao buns med friterat fläsk eller kyckling med diverse asiatiska såser. Indisk take-away. Paneng Curry: Pizzor, Tex Mex, ja du väljer och vinet följer lekfullt. Servera gärna i en bourgognekupa.