Sparkling Rosé burk från Lubanzi finns nu i butik

Sparkling Rosé från Lubanzi nu på Systembolagets hyllor

Lubanzi Sparkling Rosé (Burk) NV

Ett fräscht och generöst fruktigt mousserande vin med fin mousse. Läskande bärighet med inslag av jordgubbar, smultron och hallonsorbet med en liten flirtig sötma i avslutet.

Passar till en dag på stranden, en picknic i det gröna eller till sommarbuffén, utflykt eller en välbehövd belöning på fjällvandringen. Eller en skål med vännerna för våren, körsbärsblom och välbehövd semester.

Druvsammansättningen är 100% Cinsault och druvorna kommer från WO Swartland. Allt i ståltanksjäst och lagrat på ståltank. Certifieringarna är Fairtrade For Life, B Corp, 1% For The Planet och Climate Neutral.

Charlie Brain och Walker Brown är amerikanerna som pluggade i Sydafrika och som valde att stanna kvar. Här är deras otroliga historia om hur vin och socialt entreprenörskap kan ge tillbaka till ett land som verkligen förtjänar så mycket mer.
Vi startade 2014, som två vänner som letade efter en möjlighet att göra skillnad i världen. 2014, medan vi bodde i Sydafrika som utbytesstudenter, gav vi oss av på en 20 timmars lång bussresa. Den gick längs Sydafrikas södra kust på väg till den vilda kusten, till en avlägsen del av landet – mest känt för att vara födelseplatsen för Nelson Mandela.

Vi var laddade för en veckas lång expedition. På vår andra dag började en vildhund som lokalbefolkningen kallad “LUBANZI” följa oss på vårt äventyr. Han följde med oss under hela vår resa – i 6 dagar & 170 km – tills han försvann mitt i natten, innan vår sista morgon. Det ligger en viss poetisk rättvisa i det. Detta var starten på ett äventyr och det som gjorde att vi valde att flytta tillbaka till Sydafrika 2016. Detta för att starta ett företag som kunde hjälpa till att dela känslan hos ett land och ett folk, som hade lämnat ett så stort avtryck i oss båda.

Att leverera förstklassiga viner blev en del av processen. Tillsammans tillbringade vi månader i Sydafrika för att utveckla våra viner. Vi sökte efter vänner och partners som trodde på vår vision och som ville vara en del av det vi försökte skapa: ett ungt, innovativt, framåtblickande och socialt ansvarsfullt vinföretag, byggt på konceptet samarbete och utforskning. Vi hittade dessa partners bland annat i våra vinmakare, Trizanne Barnard och Bruce Jack.
Samt hos våra designers, Fanakalo, som blev vänner och samarbetspartners och som under dessa år har hjälpt till att väcka LUBANZI till liv. Vi ansåg att det var nödvändigt att verksamheten, genom en meningsfull social påverkan, gav tillbaka till ett land som förtjänar den här typen av engagemang.

När saker och ting startade blev vi förälskade i idén om en mer komplett och rättvis försörjningskedja. Vilket är anledningen till att vi samarbetade med The Pebbles Project, ett icke vinstdrivande projekt, som ger hälso- och utbildningsresurser direkt tillbaka till familjerna som bor och arbetar på Sydafrikas vingårdar. Lubanzi är berättelsen om partnerskap, om våra resor och om den här vandrande hunden mitt i ingenstans, som genom ett lyckokast väckte allt detta till liv.
Charlie & Walker

Lubanzi Sparkling Rosé (Burk) NV kostar 38 kronor och har artikelnummer 6702. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.