Alvar de Dios Yavallo


Ett naturvin från Arribes del Duero, eller som det också kallas "Spaniens Sibirien". Alvar de Dios, från Toro har här hittat sin plats på jorden, byn Villadepera.
Smaken är savorös och strukturerad samt har ett tydligt bett av tanniner, den är lite som en T-Rex, den vill ha kött och fett. Ett utpräglat middagsvin som utvecklas med tid i karaffen!

Passar till

Smakrikt kött, gärna vilt. Grytor, saftiga stekar eller blodiga biffar. Olivoljan ska flöda, örterna ska finnas med och rotsaker. Sedan är det säkert magiskt med en överlagrad Goudaost! Vill man ha vegetariskt, så är nog bönragu med höga smaker, mycket olivolja och vitlök att rekommendera.
Alvar de Dios Yavallo

Produktinformation

Kategori:
Rött vin
Namn:
Alvar de Dios Yavallo
Årgång:
2017
Land:
Spanien
Appellation:
Arribes del Duero
Druvsammansättning:
bastardo 60%, trincadeira preta , mencia , juan garcìa, carignena , doña blanca
Alkoholhalt:
13%
Storlek:
750ml
Förslutning:
Naturkork
Skörd / Vinifikation:
Vingården är pytteliten 0,2 ha i Villadepera och ligger 755 m öh. Den brukas ekologiskt och biodynamiskt. Det går inte att använda traktorer så åsnor och hästar hjälper Alvar att bruka jorden. Byn ligger bara några kilometer från Portugisiska gränsen i en relativt ung DO, Arribes del Duero. Jordmånen är sandblandad röd schist.
Allt skördas för hand och här växer en blandning av många olika röda druvor tillsammans, mestadels bastardo, som är mer känd för det namn den har i Jura, Frankrike; trousseau. Dessutom så finns här lite vita druvor i form av doña blanca. Hela klasar används och druvorna macereras under lång tid och allt är vildjäst. Lagras i 12 månader på gammal, fransk ek. Vinet varken klaras eller filtreras och endast med en liten gnutta svavel tillsätts vid buteljering.
Smakbeskrivning:
Vinös, dov doft, rustikt rött uttryck och doften avslöjar att detta handlar mer om struktur och karaktär.
Smaken är savorös, strukturerad och har ett tydligt bett av tanniner, den är lite som en T-Rex, den vill ha kött och fett.
Ett utpräglat middagsvin.