Scotchmans Hills Swan Bay Chardonnay 2015 på Systembolaget nu i juni

Dags för en flaska vitt, cool climate Australia. Producenten Scotchmans Hill håller till söder om Melbourne på Bellarine Peninsula där man faktiskt kan skönja Melbournes skyline över bukten.

Scotchmans Robin Brocket

Artnr 94012 Swan Bay Chardonnay 2015 pris 139:-
De första planteringarna i denna region gjordes av schweiziska immigranter 1842.  Klimatet är maritimt med en konstant havsbris som svalkar vingårdarna.
I slutet av 1860-talet fanns 400 ha uppodlat med vinrankor, idag är det 250 ha. Scotchmans Hill grundades 1982 och vinmakare är Robin Brockett. Rob som han kallas, har varit med under hela uppbyggnaden, sedan 1988 och älskar Bourgogne. Han har även arbetat där i perioder för att bli inspirerad.
Ursprungligen var egendomen en mjölkfarm som omvandlades till vingård. Scotchmans Hill ligger på en vacker halvö, vid Port Philip Bay utanför Melbourne, som heter Bellarine Peninsula.  Egendomen ligger på Mount Bellarine som formerades för över 30 miljoner år sedan och jordmånen är vulkanisk. Det är inte ett jättehögt berg utan skulle nog egentligen kallas för en kulle.
James Halliday, Australiens främsta vinkritiker, rankar vineriet högst på sin skala, med fem röda stjärnor.
Vinet heter Swan Bay och det är ett passande namn. Svarta svanar simmar omkring i rikligt antal i bukten utanför.
Vinet är fruktigt med smak av nektariner och persikor, fin syra med citrustoner och smörighet i eftersmaken.
Tack DI Weekend Per Styregård, DinVinguide.se Sofia Ander och Allt om Vins Håkan Larsson för fina recensioner.