Ursprung Italien, Langhe, Piemonte
Sortiment Beställningssortiment
Druvor nebbiolo
Alk. halt 14%
Skörd/vinifikation 100% ekologiskt odlad Nebbiolo från Langhe. Efter skörd avstjälkas druvorna, pressas försiktigt och förs över till temperaturkontrollerade ståltankar där macerationen pågår i 12 dagar i 25˚. Därefter avlägsnas skalmassan och vinet genomgår den andra malolaktiska jäsningen och lagringen i ståltank. Årgång 2023 i Piemonte började med en mild och regnig vår och tidig sommar, för att sedan övergå i torrt väder med höga temperaturer. Detta ledde till att många rankor stängde ner för att parera hettan och få tid till att mogna, och det i sin tur ledde till att skörden blev lite senare än vanligt. Kvalitén på druvorna överlag är riktigt bra!
Smakbeskrivning Den röda bärdoften är ljus och sagolikt optimistisk, som lanternor som lyser upp stigen genom skogen till en fest. Stigen är kantad av violer och ännu mera röda bär och en bit ifrån stigen växer Karl-Johan svampar. Smaken är som en fest, livligt rödbärig. Tranbär, röda vinbär, rödaste körsbär och granatäpplen leker i gommen, pigga violer och milda rosor är med på ett hörn och alla bidrar till att balansera upp den nebbioleska strävheten. Friskt glatt avslut.
Passar till råbiff, klassik med dijon och kapris eller med tryffel. Chark och ostar. Vitello tonnato och eller Piemontesisk ragu med handskurna papardelle. Italiensk traditionell mat överlag men extra gott till svamprisotto med parmesan eller pizza. Gott med BBQ inspirerad mat, tandoorikryddade kycklingspett med ordentligt grillade paprikor och andra grönsaker.