Ursprung Italien, Piemonte
Sortiment Beställningssortiment
Druvor nebbiolo
Alk. halt 14.5%
Skörd/vinifikation Spezie Riserva görs bara riktigt bra årgångar och då redan i vingården, genom att välja ut de bästa klasarna från de bästa vingårdarna specifikt. Vingårdarna ägs och sköts av familjerna, de är småskaliga och brukas och skördas manuellt. De får stöd och guidning av chefsagronomen på Vite Colte, Daniele Eberle. Vingårdarna ligger på 200-280 m öh och jordmånen är Sant’Agata fosil. Magert 20 miljoner år gammalt havsbottensediment och grovstrukturerad lera med högt kalkinnehåll. Vinet jäser i temperaturkontrollerade tankar vid 28-30°, i 20 dagar. Sedan genomgår vinet den malolaktiska jäsningen i 5000 liters franska ekfat. Efter buteljering lagras vinet ytterligare 12 månader på flaska innan vinet släpps till försäljning.
Smakbeskrivning stor arom av perfekt mogen nebbiolo. Rosor, torkade rosenblad, plommon och vildhallon, väderbitet läder, trattkantareller, tryffel och cigarr. Smaken är som en smoth ride på nylagd asfalt. Mjuk, behagligt och läckert silkig, ganska pinot-lik fast nebbiolo-nafset finns kvar…och den härliga närvarande syran. Lång eftersmak som serverar allt.
Passar till hjärtliga rätter med massa tryffel på eller i. Rika och eller koncentrerade smaker. Risotto med svamp. Stekar, bröst och filéer av valfritt djur med rika såser. Chark och ostar. Parmesanfriterad aubergin, stekta svampar och grillade röda paprikor. Viltburgare, vedugnsbakade pizzor med tryffel. Bör serveras i Bourgognekupa.