Ursprung Frankrike, Alsace
Sortiment Restaurangsortiment
Druvor riesling
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Skörden sker för hand av 60 plockare. Hela klasar pressas försiktigt och flyttas med hjälp av gravitation till sina jäsningskärl och jäser separat. Druvorna genomgår en rigorös urgallring och endast fullt mogna druvor som kommer från byarna Ribeauville och Hunawihr används. Årgången 2019 hade en mild vinter, sval vår och en lång och utdragen växtsäsong vilket ger in komplex aromatik och smak. Sommaren var varm och det regnade precis så det räckte för att undvika stress på rankorna. Hösten var sval och torr. Vinbönderna kunde skörda i lugn och ro.
Alla vinerna hos Trimbach spontanjäser i temperaturkontrollerade kärl och utvecklingenföljs sedan sensoriskt för att avgöra framtiden för vinerna, allt är skräddarsytt, tank för tank, de finns inga färdiga recept utan skönhet är målet. De vita vinerna genomgår aldrig någon malolaktisk jäsning, (Pinot Noir gör det) däremot tillbringar de en betydande tid med sin jästfällning för att få fram textur och karaktär. Vinerna filtreras försiktigt genom ett keramiskt filter för att kunna åldras med grace men är inte kylstabiliserade, därför kan de ibland bildas små vinstenskristaller i vinet, helt ofarligt och är ett tecken på kvalitet och försiktig vinmakning.
Smakbeskrivning Perfektion, precision och spänning i doften. Petroleum avvägt mot citrus, gröna päron får lika stor plats som rosor, snäckskalsmineralitet smyger in i kulisserna. Smaken är stringent och uppsträckt. Frukt, syra och mineralitet i en vacker tight flätad Riesling. Citroner, lime och juzu friskheten bildar tillsammans med fruktigheten från aprikoser och gröna päron det innersta i vinet och mineraliteten är snörad runt. Eftersmaken skapar ett avtryck som håller i sig länge.
Passar till Passar till röd miso glacead torsk, halstrade pilgrimsmusslor med soyasmör. Bao buns med strimlat grönt, koriander, jätteräkor med dipp av fermenterade bönor eller sriracha. Vill man ta fram lasersvärdet till en BBQ fest får vinet verkligen visa upp sig för det älskar fett och rökiga toner. Kryddig indisk mat. Klassiska skaldjursrätter med löjrom, färska örter och creme fraiche/gräddfil. Ceviche, ja och ej att förglömma det härliga hjärtliga Alsace-iska köket, t ex Tarte flambée eller Choucroute.