Ursprung Frankrike, Beaujolais, Bourgogne
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor gamay
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 60 hektar stora familjeegendom. Sedan år 2000 brukar han jordarna ekologiskt, och när det gäller själva vinmakandet så ingriper han minimalt i vinifieringsprocessen och låter vinerna jäsa spontant. Brun undviker chaptalisering, filtrerar minimalt och använder minimalt med svavel. Jordmånen är sandblandad lera som har inslag av lager med högre järnhalt och druvorna kommer från rankor som är 40-60 år gamla från egna vingårdar runt den lilla byn Charnay. Äldre rankor producerar mindre bär med tjockare skal vilket koncentrerar vinet smak och de långa rötterna för med sig karaktär av växtplatsen. Druvorna handplockas och sorteras mycket noggrant innan avstjälkning, och genomgår sedan en 4-6 veckors maceration. Vinerna tillåts fermentera av egen kraft i stora betongfat där de även lagras innan buteljering.
2022 började med en mild vinter, lite frost i april och knopparna kom igång sent. Sedan fortsatte växtsäsongen med ytterligheter och rekordslagningar. Summerat ett relativt torrt och extremt soligt år med lägre skörd än vanligt. Bra koncentration och härlig fräschör!
Smakbeskrivning Doften är ljuvlig! Packad med vildhallon, små svarta körsbär, blåbär, jordgubbar och mullbär. En sensuell kryddighet som drar åt muskot och te kommer upp till ytan när du swirlar runt vinet. Smaken gör dig inte besviken. Sammansatt och silkig, fruktig och frisk. Koncentrationen är jämn från början till slut och röda, svarta och blåa bär samexisterar på ett fint sätt.
Passar till fågel – från friterade vaktel lollipops till en lardo späckad tjäder. Kalkon i amerikansk ”thanksgiving”-stil eller fransk apelsinanka. Gott till smörstekt vit fisk eller grillad bläckfisk. Schnitzlar, wallenbergare, chark och krämiga ostar. Klarar asiatiska inslag och indiska med glans.