Ursprung Italien, Sicilien, Etna
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor nerello mascalese 80%, nerello cappuccio 20%
Alk. halt 14.5%
Skörd/vinifikation Vinet heter Carusu (”pojke” på sicililansk dialekt) och görs på 80% Nerello Mascalese och 20% Nerello Cappuccio. Vinet ligger sex månader i tre år gamla franska 300-liters ekfat innan buteljering. Vinmakare på Terrazze dell’Etna är Roberto Muccifuori som använder sig av ekologiska arbetsmetoder i vingårdarna för att bevara och förstärka autensiteten av druvsort och växtplats. Somliga vinstockar är 110 år gamla (pre-phylloxera) och växer i mineralrika jordar mellan enorma stelnade lavafloder från utbrottet 1981 då delar av Randazzo förstördes. Dessa mineraler ger den typiska karaktären till vinerna och rankorna hämtar verkligen sin kraft från jordklotets inre.
Smakbeskrivning Doften är filmisk, den rullar igång när du känner de första aromerna, du nästan hör sorlet i caféet, ser människorna och du känner definitivt de finstämda dofterna. Marachino körsbär, cassata, cannoli och örtigheten i en Amaro, vilda blommor från Etnas sluttningar, dyrt läder, färsk cigarr och ett stråk mörk choklad. Smaken är frisk, snyggt stram och vinös. Klarbär, örter och blommor ligger i böljande lager och avslutas i en finstämd lång eftersmak. Efter en tid i karaff och serverat i Bourgognekupor blir vinet silkigt och sömlöst.
Passar till allt med tryffel, kalvkotletter med salvia, kycklingschnitzel med stingig och syrlig tomatsallad, grillad tonfisk med asiatiska tillbehör, klassiska rätter som biff Rydberg, wallenbergare och boeuf bourguignon, råbiff med vilken twist som helst. Pizzor, grillad bläckfisk med capponata, arancinin, involtini på fisk eller kalv. Chark, ost och oliver. Otroligt bra till otaliga vegetariska rätter.