Ursprung Portugal, Douro
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor Tinta da Barca, Touriga Franca, Touriga Nacional
Alk. halt 13%
Skörd/vinifikation Vinåret 2020/2021 kännetecknades av varierande temperaturer och nederbördsmängder jämfört med tidigare år, vilket gjorde det till ett särskilt normalt men torrt år. Skörden var lång, sval och regnig (främst från andra halvan av september och framåt). Musten var av hög kvalitet, frisk och aromatisk, med bra syra och något lägre alkoholhalt. Druvorna i vinet består av Touriga Nacional (55 %), Touriga Franca (30 %) och Tinta da Barca (15 %). Jordmånen är skiffer (Xisto).
Druvorna skördades i september och transporterades till vineriet i 22 kg lådor, där de förvarades i kylrum i 12 timmar innan de avstjälkades, delvis krossades och leddes med gravitation till träkar för att genomgå den fullständiga alkoholjäsningen. Den malolaktiska jäsningen skedde naturligt i rostfria ståltankar, varefter vinet transporterades till 225 L och 600 L gamla ekfat där det lagrades i 12 månader. Vinet buteljerades i maj 2023.
Smakbeskrivning Klar rubinröd färg med inslag av röda vinbär och vilda bär. Nyanserad doft av mörka bär och frukter, lila blommor, lagerblad, torkade myntablad och olika sorters peppar samt en splash av dyr balsamico. I smaken framträder polerade tanniner tillsammans med hög intensitet och friskhet. Elegant, stram, frisk och savoröst bjuder den på autenticitet. Blåbär, mörka plommon och slånbär blandar sig med dov kryddighet från faten, muskot, kakao och peppar. Den florala och mintiga tonen gör vinet livligt tillsamman med friskheten.
Otroligt bra till mat och blir det en skvätt över till morgondagen får ni en överraskning, vinet har då blommat ut och visar en ny sida av sin personlighet.
Passar till hjärtlig, mustig och rustik mat. Gulasch, lammgryta med indisk inspiration eller en len pastasås på kyckling, grädde, soja och svamp. Småplock, rotsakschips, chark och hårdostar. Grillat kött med spicy mayo och frittes av valfri sort och en fräsch tomatsallad.