Ursprung Italien, Piemonte, Barolo
Sortiment Beställningssortiment
Druvor nebbiolo
Alk. halt 14.5%
Skörd/vinifikation Druvorna kommer från alla deras vingårdar i Monforte d`Alba och Castiglione Falletto fast är gjord på Nebbiolo-druvor från de yngre stockarna som är mellan 10-15 år. Druvorna plockas i små luftiga korgar. Dessa vilar i temperaturkontrollerade rum i 3-9 dagar efter skörden och det är i denna process som en av hemligheterna finns till Parussos stil. Vilan är nödvändig för att skalen ska mjukna och stjälkarna ska torka och fyllas med syre som främjar vildjäsningsprocessen som följer. Vinet får en fin tanninstruktur och riktigt söt frukt till följd. Hela första veckan tillsätts inget svavel. Detta sker först efter den andra malolaktiska jäsningen och då ytterst sparsamt. Total skalkontakt har då varit 40-50 dagar. Vinet förs över med sin jästfällning (dirty racking) på långsamt rostade franska barriquer vilket gör stor skillnad för smaken och aromerna. Det blir snarare en söt fatton än en ” rostad”. Både nya och äldre fat används. 24 månader får vinet vila på fat och 6 månader i flaska innan den släpps till försäljning.
Smakbeskrivning Finstämd doft av plommon, rosa och lila blommor, lätt rostade fattoner, kardemumma, mörk choklad och kött. Initialt är vinet silkeslent när det sprider sig i munnen, därefter kommer trinda Karl johan-svampar, violer och rosor och massor med söt frukt i mellanregistret. I avslutningen stramar vinet upp sig med en tanninstruktur och syra värdig en Barolo. Snyggt och balanserat!
Passar till skogens skafferi, med vilt svampar och bär. Långkok, grytor, ravioli, tagliatelle med ragu samt tryffel och lagrade ostar liksom charkuterier och hjärtliga risottos.