Ursprung Österrike, Wagram
Sortiment Beställningssortiment
Druvor grüner veltliner
Alk. halt 13.5%
Skörd/vinifikation En lite av en omvänd årgång, efter en atypisk mild och torr vinter kom en försenad knoppning och trots att april var varm så var den väldigt torr så utvecklingen skedde mycket långsamt. Sommaren var ostadig, värme och regn om vartannat och höll vinbönderna i arbete att sköta bladverket. Vinerna är fräscha, aromatiska och lättare i strukturen. Ännu en toppen årgång för Grüner Veltliner, en klassisk årgång som lämpar sig för lagring. Vinet tillhör den fjärde skörden som innefattar vingårdslägena, nu tas druvorna från de äldre rankorna med långa rötter. Åldern är upp till 60 år på dessa. Vingården ligger högt upp på Hengstberg i Feuersbrunn väster om Rosenberg med sydlig exponering. Jordmånen är loess och grus. Druvorna är handskördade och vinet vildjäst. Hela klasar pressas i en korgpress och får 8 timmar skalkontakt och vinet tillbringar lång tid med sin jästfällning i stora Stockinger ekfat.
Smakbeskrivning Mild fin balanserad doft av päron juzu, lime, grapefrukt och mirabellplommon. En underliggande skäckskalig mineralitet och diskret grönpepprig gör vinet spännande. Smaken är sirligt mejslad och hela smakpaletten målas upp i ljusa gula, gröna och vita penseldrag. Gott och delikat! Frisk citrus, stenfrukt och grön örtighet samsas artigt med mineraliteten i eftersmaken.
Passar till Vinet älskar vällagad och balanserad mat och överraskar med att möta upp med mer utmanande smaker också. Central/östeuropeisk mat. Schnizel med syrlig potatissallad med kapris. Gnudi med mild smörsås smaksatt med ramslök eller gräslök och kyckling eller fasan. Gös med ugnsrostad potatis vänd i pesto. Men kan steppa upp till chark, anklever, vildsvinsgrytor med enbär och vitlök. Serranochips, tryffelsalami och knäckiga ostar. Mycket bra med olika asiatiska stilar, sesamolja, soja, bönpasta, röd misu är toppen ihop, indiska och afrikanska influenser med.