Ursprung Grekland, Thessaloniki
Sortiment Tillfälligt sortiment
Druvor assyrtiko
Alk. halt 12.5% Totalsyra 5,4 g/L g/l Restsocker 1,7 g/L g/l
Skörd/vinifikation Assyrtiko druvorna skördas i mitten av september, efter skörd så får korgarna med druvorna vila i kylrum i 4 grader, dagen efter så avstjälkas de och pressas varsamt. Musten får dra med skalen i öppna kar, en sk Cold skin maceration vid 8 grader under 5-8 dagar. Speciella tygpåsar fyllda av kåda från berget Evia sänkes ner i musten. Allt enligt gammal tradition och antikt recept. Där får de ligga och ge den speciella karaktären till vinet. De trycker ner skal hatten vid flera tillfällen per dag. De smakar av musten regelbundet och när den smakar creme brulée så är det dags att pressa ut den resterande musten. Musten förs sedan över till ståltankar där den får ytterligare kontakt med kåda. Efter jäsning (ca 20 dagar) så får vinet vila på sin jästfällning i gamla använda ekfat under ca 2-2,5 månad med återkommande battônage. Vinet dras om till ståltankar, det buteljeras sedan i mars-april.
Smakbeskrivning Stor, yppig, tropisk och vinös arom, med en kådakaraktär som drar mer åt eukalyptus, grillad citron och ananas än tallbarr. Smaken är torr, frisk och rik med tropiska frukttoner och eukalyptus. Eftersmaken är lång, spännande och annorlunda.
Passar till lamm, kyckling, tomatbaserad fisksoppa och grillad fisk.