Ursprung Grekland, Thessaloniki
Sortiment Beställningssortiment
Druvor assyrtiko 50%, malagousia 50%
Alk. halt 12.5%
Skörd/vinifikation Malagousia-druvorna skördas i slutet av augusti och assyrtiko i mitten av september. Efter skörd läggs de hela klasarna i kyla över natten för att morgonen därpå avstjälkas. Druvorna kallpressas lätt under tre dagar därefter pressas de ytterligare och musten leds med gravitation in i temperaturkontrollerade ståltankar. Den spontana jäsningen sker i 15-20 dagar med naturlig jäst. Malagousia-musten ligger sedan med jästfällningen och genomgår batonnage tills dess att assyrtikon är skördad. Efter blenden så vilar vinet på neutrala ekfat med jästfällningen i 2-3 månader.
Smakbeskrivning finstämd ljus medelhavsblommighet målar upp ögonblicket. Därefter tar färsk ananas, örter och blodgrape vid och så vandrar sinnet vidare djupare ner i vinet och hittar aprikoser, vita vinbär, letchee. Temat är ljust och luftigt och avslutas med salt caramell. Som en lätt eftermiddagsbris förs smakerna från doften vidare och vinet är luftig men närvarande, behaglig balans, inget tar över.
Passar till ett vin som viska bjud mig på mat, ge mig vit grillad fisk med citron och fin olivolja, friterade bläckfiskringar. Vegetariska rätter ringlade med mynta-youghurt.