Ursprung Frankrike, Champagne
Sortiment Beställningssortiment
Druvor chardonnay 60%, pinot noir 40%
Alk. halt 12%
Skörd/vinifikation druvorna kommer från byarna Bouzy, Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Cumières. Vinerna vilar endast på ståltank och reservviner uppgår sällan till mer än 10-15% Allt för att behålla en hustill med stringens, nerv och finesse. Gosset gör champagner som passar utmärkt för lagring. Till skillnad från de flesta Champagne producenter så undviker man malolaktisk jäsning, detta för att behålla fräschören från frukten och renheten i smaken. Gosset använder bara juice från den första och bästa pressningen av druvorna som sker direkt på plats i byarna där druvorna plockas. Sedan fraktas musten i kylda tankar i bil till Gosset. Varje vingård vinifieras för sig. Chardonnay 60%, Pinot Noir 40% varav 7% rött vin. Vinet får vila minst 7 år på jästfällningen innan degorgering och man använder en dosage på 17 g/L.
Smakbeskrivning ur glaset flödar bakade äpplen, jordgubbar, smultron och plommonpaj. Krämig mousse och livlig friskhet, fruktiga smaker, lika tydligt som mineralitet och kronan på verket, lyxig sötma.
Passar alla tider på dygnet men kanske extra bra som frukost eller brunch Champagne, även fin som aperitif på kvällen. Våfflor med färska bär och fluffig grädde, fruktfromager och cheesecakes med jordgubbar, aprikoser eller passionsfrukt. Luftiga desserter dekorerade och smaksatta med blommor- rosor i synnerhet. Vill man servera den till det savorösa registret, är kryddig och het asiatisk mat att rekommendera och även anklever briocher/miniburgare.