Ursprung Frankrike, Vin de France
Alk. halt 12%
Skörd/vinifikation Vin de France (VdF) grundades 2009 som en del av en EU-reform av vinindustrin i Frankrike med syfte att ge vinmakarna obegränsad frihet. Det i princip enda kravet är att druvorna odlas och vinifieras i Frankrike. Rankorna växer i lerjordar och kalksten. Druvorna skördas tidigt för att alkoholen ska bli lägre och viner fräschare. Druvklasarna avstjälkas och tas ner i temperatur och får förjäsa i 5 dagar. Macerationen är kort bara 6 dagar för att få en fin och mjuk tanninstruktur. Allt på Gassier är gravitationsrunnet och detta vin har uteslutande jäst och lagrats på ståltankar. Inget svavel tillsätts under hela vinifikationen, först vid buteljeringen och då ytterst sparsamt.
Smakbeskrivning lugn doft av mörka och röda bär tydligast klarbär och slånbär sedan kommer svartpeppar, muskot, rosmarin, lavendel och salvia. Medelfylligt vin med balanserad frukt, tydliga inslag av omgivande örter (garrigue), bra friskhet och franskt savoröst avslut.
Passar till klassisk franskt rödvin gillar klassisk mild sammansatt mat. Chèvre chaud, Grillad kyckling med krämig potatissallad med gräddfil, senap, pepparrot och kapris. Pizza bianca. Schnitzel med smörstekt småpotatis sprinklad med citrontimjan och gräslök. Fläskfilé med bea, eller vaktel fylld med chorizo och schalottenlök.