Ken Wright Cellars, Willamette Valley, Oregon

USAUSA

Ken Wright är en ikon i Oregon efter att på egen hand ha startat tre egendomar i princip från scratch: Panther Creek, Domaine Serene och 1994 sin egen Ken Wright Cellars.

Han är en noggrann vinmakare. Den viktigaste ingrediensen för pinot noir i världsklass, anser Ken, är ett lågt skördeuttag. Av denna anledning betalar han alla sina vingårdar per acre och inte per ton. För att få ett skördeuttag runt 30 hl/ha går han till väga på följande sätt: 50-55 dagar efter blomningen räknar han antalet klassar per vinranka och väger dem. Han multiplicerar antalet klasar per vinranka med 2 ggr. den aktuella vikten, vilket ger en rimlig uppskattning av det ungefärliga skördeuttaget per vinranka. Genom att multiplicera med antalet vinrankor per ha får man ett begrepp om skördeuttaget i hl/ha.
Om det blir över 30 hl/ha så tunnar man ut klasarna. Detta kan man inte göra förrän druvorna har skiftat färg då vinrankan annars har en tendens till att bara förstora bären för att kompensera för de druvor man skurit bort.
Vinerna filtreras aldrig och klaras ibland lätt. Ken är en anhängare av terroir och vinifierar därför varje vingård och varje klon för sig.

Sortiment just nu