Kamara Winery, Thessaloniki

GreklandGrekland

Tillsammans med sin dotter Stavroula som är oenolog skapar Dimitrios viner som uttrycker både terroir och svunna tiders vinmakning, - Nature is the real winemaker, man is her assistant. Seeking the real taste of life created the Kamara pure wines.

Our Passion, our experience, our wines, our life…. Kamara Winery is Natural wines- permaculture and more than organic winemaking from Thessaloniki, Greece!
Det är tidigt 1900-tal och familjen Kiotsoukis emigrerar från Öst Romylia vid Svarta havet till Grekland. Med traditioner i vinodling ville de uppfylla sina drömmar om att odla och tillverka vin i Grekland. Den drömmen skulle dröja ända till 2010 då sonsonen Dimitrios tog steget att plantera sina första rankor.
Som utbildad kemist arbetade han länge inom medicin för att få ihop pengar till drömmen om en vingård.
2011 utbildade han sig på UC Davis Oenology Extention program och planterade sedan tillsammans med sin familj deras första 11 ha.
Sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, nära Thessaloniki blev den plats där familjen slog sig ner. En längtan till naturen men också till en svunnen antik vinodlartradition gjorde valet av platsen lätt. Här har man odlat vin sedan antiken men platsen och vinodlartraditionen övergavs med Phyllexoerans intåg. Men Dimitrios och hans familj förstod platsens storhet och var bland de första att åter låta vinrankor breda ut sig över kullarna.
Redan från början så ville de odla på ett naturligt och traditionellt vis, med metoder som övergivits och till stor del fallit i glömska. Det var viktigt att föra traditionerna vidare. Druvorna som planterades var bland andra Assyrtiko, Malagousia, Roditis, Xinomavro. Allt görs manuellt och som ett hantverk. Man använder sig av biodynamiska preparat och kompost. Inga tillsatser, ingen filtrering och inget tillsatt svavel. Vinerna får ligga på jästfällningen och endast gamla, använda fat används. Kamara gör även en skalmacererad retsina, unik i sitt slag.

Tillsammans med sin dotter Stavroula som är oenolog skapar Dimitrios viner som uttrycker både terroir och svunna tiders vinmakning.
” Nature is the real winemaker, man is her assistant. Seeking the real taste of life created the Kamara pure wines.”
Runt gården finns ett rikt djurliv med fåglar, kaniner, rävar, orm, pelikaner, grodor, till och med vargar…. Dimitrios förklarar att de lever i harmoni med djuren och att både kaninerna och vildsvinen äter hans druvor gör ingenting. Det är bara så naturen fungerar, alla varelser på jorden förtjänar lite mat, inte bara människan.
Det holistiska tankesättet präglar och genomsyrar alla detaljer i arbetet på gården.
Att de odlar Biodynamiskt är en väg till att kunna arbeta enligt permakultur- beyond organic, beyond biodynamic.
– ”För att kunna arbeta enligt permakultur så behövde vi läka och stärka jorden, detta gör vi med de biodynamiska preparaten och biodynamiska odlings principer”, förklarar Dimitrios.
Stavroula är inte bara ett stort stöd och inspiratör till Dimitrios utan hon har även målat de vackra etiketterna. Dimitrios berättar att Stavroula en dag var arg och frustrerad för något, hon lämnade vineriet för att sätta sig på terassen och måla, som hon ofta gör om hon vill lugna ner sig. Hon målade omgivningarna och naturen man ser från vårt hus. Vi var precis mitt i arbete att ta fram etiketter för våra naturliga viner ; Kamara Pure. Vi hade haft svårt att hitta rätt etiketter men när jag senare får se Stavroulas målningar så kände jag direkt att här har vi dem, våra etiketter!

Kamara är platsen I Thessaloniki där man som ung bestämde plats med sina vänner, spanade på snygga tjejer eller killar. En plats där kärlek uppstod, förbjudna äventyr, sommaren flirt eller bara en plats för undomlig kärlek, vänskap, tro och hopp. En magisk plats där allt kan hända.

För Dimitrios är detta en plats han minns med glädje och värme.  ”Vad händer ikväll? Vi syns vid Kamaran…”

Sortiment just nu