Alvar de Dios Hernandez, Toro, Arribes del Duero

SpanienSpanien

Alvar de Dios Hernandes grundade sitt vineri 2008 men gjorde sin första årgång vin först 2011. Han fyller 32 i år och föddes i en vinodlarfamilj i El Pego, Toro. Han har arbetat i Bourgogne och det är vinerna därifrån som inspirerar honom.

2008 ärvde han en vingård på 3 hektar, med oympade stockar som planterades 1919. Att de klarar av att vara oympade beror på att vinrankorna är planterade i ren sand. Vingården ligger på 710 meters höjd över havet. Han ärvde den av sin farfar Aciano, som själv planterade den. Vingården ligger i den sydöstra spetsen av Toro. Alvar har odlat ekologiskt sedan starten och 2014 började han använda sig av biodynamiska odlingsmetoder. 2009 köpte han vingården Vagüera, ett halvt hektar av övergivna vinrankor på en höjd av 950 meter. Den ligger just utanför gränsen till Toro nära byn El Maderal. Dess terroir är fascinerande med ett tunt lager stening röd lera över kalksten och vingården vetter mot norr. Vingården skyddas av en skog av korkek och innehåller en vild mix av druvsorter som Alvar har identifierat som; doña blanca, albillo blanco, albillo negro, albillo castellano, moscatel de gran menudo, muscat de alexandria, moscatel rojo, godello, verdejo, palomino fino och malvasia. Sedan finns det minst 5 druvsorter till som Alvaro ännu inte lyckats att identifiera. Denna vingård planterades 1921.
Doña blanca är en relativt okänd druvsort som används mest till vitt portvin och i Portugal kallas druvan för dona branca. 
Alvars vision som vinmakare är att göra viner som är aromatiska, mjuka, delikata med mycket fräschör. Mycket olikt den traditionella vinmakarestilen i Toro. Så han har, som han säger “hittat sin plats på jorden” i gränslandet mot Portugal, som går under benämningen “Spaniens Sibirien”. Området heter Arribes del Duero. Här finns gamla vingårdar planterade med inhemska druvsorter som Alvar anser har stor potential framöver.
Nära staden Fermosell hittade Alvar en vingård, Camino de los Arrieros, som planterades för 40-60 år sedan. Här finns druvorna juan garcia, rufete (kallas tinta pinheira i Portugal) trincadera preta (kallad tinta amerela i Portugal), mencia, bastardo (mera känd som trousseau) och ett antal ytterligare druvsorter som Alvar inte lyckats identifiera.
Utanför Arribes gränser har Alvar hittat ytterligare två små vingårdar; Las Vidres och Yavallo. Las Vidres är en vingård som är planterad med doña blanca på skifferjordar som vetter mot söder. Yavallo innehåller de röda druvorna rufete, trincadeira preta, mencia och lite av den vita doña blanca. Båda ligger i en by som heter Villadepera. Här är Alvar känd som “the vineyard boy” bland gummorna som sitter på det lilla torget och spelar kort.
Av ovan har ni säkert förstått att alla hans druvor är handskördade, vildjästa och fottrampade. Oftast har hans röda viner jäst med sina stjälkar. Hans vinmakande är minimalistiskt och han har låga nivåer av svavel. Alvar är en naturvinmakare. Men han tycker inte om viner som är oxiderade och tillsätter därför små mängder svavel. Det fria svavlet i hans viner ligger oftast runt 20 mg. Han varken filtrerar eller klarar sina viner.

Sortiment just nu