Nytt vin och Whisky i butik den 19 augusti

Vin och sprit hos Divine i Systembolagets butiker

Turley Old Vine Zinfandel 2019

Idag görs vinerna på den gamla grodfarm som Larry Turley ( på bilden ovan med vinmakaren ) äger. Från början var hans syster Helen Turley vinmakare, men sedan 2011 är det Tegan Passalacqua som tagit över. Man använder sig av relativt lite ny ek, runt 10 % varav 80 % fransk ek. Alla vingårdar brukas ekologiskt. Allt är vildjäst och plockar druvorna mellan 28-29 brix. Alla druvor sorteras för hand och de som är omogna eller övermogna sorteras bort. Ser man till vinmakandet så är det (märkligt nog) likt hur man behandlar druvorna i Bourgogne. Små Burgundiska öppna jäskar, där druvorna fermenterar med hela klasar. Även om Zinfandeldruvan inte är fragil, så handskas Turley med den som om den vore det. Allt är vildjäst. Fatlagring i 12 månader. 7 olika fatproducenter. Vid ett av mina besök hos Turley fick jag med mig en flaska Turley som present med repliken: ” If you can’t drink it, you can always paint your house with it”.  Här brukar det ingå ett antal av de vingårdar som är så små att det inte är någon idé att göra en separat vingårdsbetecknad cuvée av dem. Här ingår också nyinköpta vingårdar som är nya för Turleys sätt att arbeta med dem. Snittåldern på vinstockarna är 90 år. De flesta äldre vingårdar med Zinfandel som huvuddruva är s.k. ”field blends”. Man började inte DNA testa förrän 1993 i USA och det var runt 100 år efter att många av dessa vingårdar planterades. De vingårdar som Turleys anser är deras bästa är alla ”field blends”. I detta vin ingår det förutom merparten Zinfandel även runt 5% av Mataro, Alicante Bouchet, Petite Syrah, Grenache och Cinsault.

Turley Old Vine Zinfandel 2019 kostar 359 kronor och har artikelnummer 93731. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Moutard Whisky Bio Fût Du Ratafia De Bourgogne

Alexandre Moutard är hjärnan bakom denna franska Ekologiska Whisky lagrad på Ratafia fat. Alexandre har förstått att han kan dra nytta av hela familjeföretagets struktur för att skapa kvalitetsprodukter. Att för sina olika spritsorter leka med vinfaten som familjen har är som för en konstnär att leka med alla sina färger på sin palett. Den ekologiska malten mäskas i Buxeuil i närheten av Champagne och destilleras sedan i deras 5 traditionella pot stills. Lagras sedan på Ratafia de Bourgogne ekfat i 3 år. Detta är en Single cask. Whiskeyn är ekologiskt certifierad och flaskan är 500 ml stor.

Moutard Whisky Bio Fût Du Ratafia De Bourgogne kostar 829 kronor och har artikelnummer 41224. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.