Nytt vin i butik den 3 februari

Nu finns Swan Bay hos Systembolaget

Scotchmans Hill Swan Bay Chardonnay 2021

De första planteringarna i denna region gjordes av schweiziska immigranter 1842. Klimatet är maritimt med en konstant havsbris som svalkar vingårdarna. I slutet av 1860-talet fanns 400 ha uppodlat med vinrankor, idag är det 250 ha. Scotchmans Hill grundades 1982 och vinmakare är Robin Brockett. Deras första årgång var 1986. Ursprungligen en mjölkfarm som omvandlades till vingård. Scotchmans Hill ligger på en vacker halvö, vid Port Philip Bay utanför Melbourne, som heter Bellarine Peninsula. Egendomen ligger på Mount Bellarine som formerades för över 30 miljoner år sedan och jordmånen är vulkanisk. Därav är deras jordmån unik, då den mörka jorden även har en hög andel järn i sig. Vinrankorna tuktas enligt dubbel Guyot och de senaste planteringarna görs i sydsluttningar för att fördröja mognaden. James Halliday, Australiens främsta vinkritiker, rankar vineriet högst på sin skala, med fem röda stjärnor.

På Scotchmans Hill använder man sig av återvunnet vatten och man har börjat odla enligt biodynamiska principer i delar av vingårdarna. 70% av detta vin har vildjäst i franska barriquer och lagrats under 8 månader på sin jästfällning. Resten av vinet har för fräschörens skull tankjäst. Vinet har en doft av nektariner, citrus, vita persikor och läckert lätt rostade fat. Detta går igen i smaken som även har krämiga och nötiga toner. Passar till: Fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, matiga sallader, svamprätter, ostar och i ensamt majestät.

 

Scotchmans Hill Swan Bay Chardonnay kostar 161 kronor och har artikelnummer 10857. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.