Nytt vin i butik 8 juli

Nytt sommarvin hos Systembolaget

Quartz Reef Pinot Gris 2021

Per Styregård i DI Weekend ger vinet betyget mycket prisvärt och skriver: “Mycket generöst, fruktigt, aromatiskt med hög, uppfriskande syra, plus lite gula plommon och en touch av kärvhet i avslutningen.” Passar bra till smakrik vegetarisk mat, som grillade röda paprikor, rostad mosad sötpotatis och pumpa toppat med dukkha. Lambshanks med percemonsallad, granatäppelkärnor med fårost och nötter. Lagrade ostar med kryddig päron- eller fikonmarmelad. Pajer och chark.

Rudi Bauers vingårdar ligger i världens sydligaste vinregion, Central Otago. Rudi Bauer är född i Österrike och kom till Nya Zeeland 1985. Han utbildade sig i Österrike och Tyskland och har så här långt blivit utsedd till årets vinmakare både 1999 och 2010 på Nya Zeeland. Han grundade Quartz Reef 1996. Vingårdarna ligger i Bendigo, en subregion till Central Otago.  Det är en brant vingård och Rudi var först med att plantera där. Innan han satte spaden i jorden fanns det bara kaninhål i området, ingen elektricitet eller vatten. Vingården ligger på en stor depå av kvarts, därav namnet på vineriet. Klimatet är kallt och bergstopparna är ofta snöklädda, inte bara på vintern. Vingårdarna är tätt planterade på lössjord. Vingårdarna brukas strikt biodynamiskt.

Quartz Reef Pinot Gris 2021 kostar 259 kronor och har artikelnummer 90432. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.