Chateau Juvenal Les Garrigues 2020
Lekfullt rödbärig och kryddig doft av färska hallon, jordgubbar, mjuk lakrits, kryddor och örter. Smaken är flörtigt fruktig, med en lättsam, frisk framtoning packad med bär och kryddor. Passar lika bra hemma som på picknick året runt. Allt grillat; grönsaker, ost, kött och korvar. Ugns- eller pannstekt kyckling, kalv eller fläsk med färska örter, särskilt salvia. Grytor, soppor, pajer och pizzor. Bra till grillad fisk eller pulpo. God till många ostar och chark. Super med sallader och vegetariska rätter från hela medelhavsområdet. Funkar riktigt bra till asiatiskt, Cajun och mexikanskt. Serveras svalt. Vinet är ekologiskt certifierat och lanseras i en klimatsmart PET flaska.1830 grundades Domain du Graveyron av Joseph Antoine Nicolet. Hans brorson, Léon Thouvenot, byggde 1870 ett slott på egendomen. Detta slott gavs namnet Château Juvenal av Adrien Juvenal som kommer från den tredje generationen i familjen. Vinmakaren Sébastien Alban och vinkonsulten Philippe Cambie anslöt till teamet på Juvenal 2011. Philippe Cambie ”kungen av Grenache” kommer från Rhônedalen och har mycket högt anseende. Tillsammans började Sébastien och Philippe göra viner som snabbt nådde erkännande i Frankrike och utomlands. Les Garrigues är en blandning av 70% grenache, 20% syrah och 10% carignan från vingårdar i söderläge. Jordmånen består av lera och kalksten. Området är Ventoux, som är en del av Rhône. Så här skriver Jeb Dunnuck om producenten: “This Ventoux based estate continues to produce a bevy of charming, fruit forward, impeccably made reds and whites. Some of the reds just about max out the value scale.”
Chateau Juvenal Les Garrigues 2020 kostar 99 kronor och har artikelnummer 2472. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Juvenal Les Ribes Du Vallat 2018
Stor yppig doft av färska, mosade, mörka bär, mullbär, svarta körsbär, björnbär, blåbär, svarta vinbär och slånbär, med toner av vildhallon, blodapelsin, lavendel och en sensuell kryddighet. Passar till grillat kött med avokadosallad. BBQ Kyckling, sötpotatisstomp med färsk vitlök, chili och vårlök, allehanda ostar och chark, kalvkotlett med salvia och potatisgratäng, grillad iberico med salsa brava, entrecôte, pommes och bea, grillad fisk med humus och grillade grönsaker, chips, nötter, sardeller, sardiner och oliver, burgare med tryffel, lammgrytor, vilt och stekar. Asiatiskt influerade rätter med hetta. Listan kan göras mycket längre… Vinet består av 70% grenache och 30% syrah som legat på ståltank. Jeb Dunnuck ger 90-92 p och skriver: “It’s going to be a smoking value geared for near-term drinking.”
Juvenal Les Ribes Du Vallat 2018 kostar 179 kronor och har artikelnummer 51456. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.