Nytt vin från ny producent

Domaine Des Carlines Poulsard Jura 2018 finns nu i butik hos Systembolaget

Domaine Des Carlines Poulsard Jura 2018

Domaine des Carlines grundades 2015 av Patrick Ligeron tillsammans med sin svenska fru Sophie Ligeron. Själva namnet “Carlines” kommer från den fridlysta blomma som endast växer i alpregionerna, som Jura. Den heter Silvertistel på svenska. Se bild nedan. Egendomen ligger i byn Ménétru-le-Vignoble, ett par kilometer från Château-Chalon. Totalt förfogar man över 11 hektar vinodlingar som är ca 40 år gamla. Ungefär hälften ligger inom appellationen Château-Chalon. och på sikt så kommer de att framställa “vin jaune” från detta ursprung. Av dessa 11 hektar så är 70% planterade med chardonnay, 25% savagnin, 3% poulsard och 2% pinot noir. Patrick och Sophie arbetar ekologiskt och planerar att certifiera sig. Detta är deras tredje årgång.

Ren, ljusröd, vibrerande doft av röda vinbär, klarbär, rooibos och färska tranbär. Frisk, fräsch och snygg frukt som accentueras av lättheten i fattonerna. Vinet sveper fram, snarare än att stampa och lämnar ett behagligt rödbärigt ljust minne. Passar bra till alpregionens ostar, chark, vegetariska tomatdominerade rätter. Fisk och asiatiska, savorösa rätter. Servera även till fågel, såsom kyckling, vaktel och fasan. Varför inte testa pizza och paj. Klarar även kryddstark mat väldigt bra. Vinet är gjort av 100% poulsard och druvorna plockas och avstjälkas för hand. Vinet är vildjäst och har lagrats i 500 liters äldre ekfat under 8 månader. Poulsard är en svårbemästrad druva med tunna skal och Patrick extraherar den försiktigt. Trots den ljusa färgen så kan vinet lagras i minst 10 år. Alla Domaine des Carlines viner är oklarade och ofilterade.

Domaine Des Carlines Poulsard Jura 2018 kostar 299 kronor och har artikelnummer 90140. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

Domaine des Carlines