Nyheter Systembolaget 7:e Juni

Lanseringar i butik hos Systembolaget 7:e Juni

Scotchmans Hill Swan Bay Chardonnay 2017

De första planteringarna i denna region gjordes av schweiziska immigranter 1842.  Klimatet är maritimt med en konstant havsbris som svalkar vingårdarna. I slutet av 1860-talet fanns 400 ha uppodlat med vinrankor, idag är det 250 ha. Scotchmans Hill grundades 1982 och vinmakare är Robin Brockett. Deras första årgång var 1986. Ursprungligen en mjölkfarm som omvandlades till vingård. Scotchmans Hill ligger på en vacker halvö, vid Port Philip Bay utanför Melbourne, som heter Bellarine Peninsula.

Egendomen ligger på Mount Bellarine som formerades för över 30 miljoner år sedan och jordmånen är vulkanisk. Därav är deras jordmån unik då den mörka jorden även har en hög andel järn i sig. Vinrankorna tuktas enligt dubbel Guyot och de senaste planteringarna görs i sydsluttningar för att fördröja mognaden. James Halliday, Australiens främsta vinkritiker, rankar vineriet högst på sin skala, med fem röda stjärnor. På Scotchmans Hill använder man sig av återvunnet vatten och man har börjat odla enligt biodynamiska principer i delar av vingårdarna. 70% av detta vin har vildjäst i franska barriquer och lagrats under 8 månader på sin jästfällning. Resten av vinet har för fräschörens skull tankjäst. Vinet har en doft av nektariner, citrus, vita persikor och läckert lätt rostade fat. Detta går igen i smaken som även har krämiga och nötiga toner. Passar till: Fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, matiga sallader, svamprätter, ostar och i ensamt majestät.

Vinet har artikelnummer 92413 och kostar 145 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har vinet samt beställa, ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Ojai California Rosé 2018

 

Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ÅHAJ. Adam startade Au Bon Climat med Jim Clendenden och började redan 1984 att göra sitt eget vin under Ojai-etiketten. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva d.v.s. iakttag noggrant och gör ingenting. Ojai gör en kompromisslös rosé. Enbart druvor som odlats för att göra rosé finns med här. Allt är pressats som hela kluster ner i äldre franska ekfat i 5 månader. Druvblandningen är 51% Syrah från Roll Ranch i Ojai, 21% Carignan från Camp 4 i Santa Ynez, 19% Grenache från John Sebastiano i Sta. Rita Hills och 9% Riesling från Kick On Ranch i Los Alamos.

Vinet har artikelnummer 92459 och kostar 259 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har vinet samt beställa, ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Casa Emma Chianti Classico 2016

I början av 1970-talet köpte familjen Bucalossi en egendom på 34 hektar av Emma Bizzarri (adelsdam från Florens). Till hennes ära och med respekt för traditionen i området skapades namnet Casa Emma. Nuvarande ägare är fru Fiorella Lepri. Egendomen ligger 420 meter över havet och består huvudsakligen av 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa, 5 hektar botanisk park, 3 hektar olivodlingar samt omgärdande skogspartier som syresätter vinrankorna.

Vingårdarna ligger vackert belägna likt en romersk amfiteater runt huvudbyggnaden. Här odlas Sangiovese men även Merlot och en mindre del Malvasia Nera och Canaiolo. Marco Salvadori är utbildad vinmakare samt agronom och började sitt arbete på Casa Emma 2012. Han införde genast ekologiska metoder samt tillät gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs man ville bli av med. På så sätt minskar behovet av tunga maskiner i vingården. Vidare används extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Beroende på varje vingårds behov av näring, så används antingen gödsel från kor eller vegetarisk gödsel från grönsaker och gräs. Casa Emma Chianti Classico görs på 90% Sangiovese, 5% Malvasia Nera och 5% Canaiolo. Jordmånen består av kalkhaltiga lerjordar med inslag av stenar. Vinstockarna till detta vin är mellan 12-32 år gamla. Vinet jäser på ståltankar med 15 dagars skalkontakt. Malolaktisk jäsning sker dels på ståltank, dels på ekfat. 70% av vinet ligger 12 månader på franska ekfat (tonneaux) samt 30% på ståltankar.

Vinet har artikelnummer 92018 och kostar 139 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har vinet samt beställa, ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Felton Road Block 3 Pinot Noir 2017

Klassisk block 3 doft med krossade örter och mineralitet. Lika klassiska jordgubbar, körsbär, choklad, mocka, vitpeppar och rökiga inslag av faten. Denna del av Elmsvingården har en jordtyp som kallas Waenga. Det är djup, sandig lerjord.
Block 3 vingården planterades 93. Vinet har legat 13 månader på 32 % ny ek och 20 % har jäst med sina stjälkar. Detta är vinmakare Blair Walters favoritvin. Den är planterad med klonen Wädensvil som ger kryddiga viner.

Vinet har artikelnummer 99201 och kostar 699 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har vinet samt beställa, ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Felton Road Block 2 Chardonnay 2017

All frukt till detta vin kommer från den egna Elms vingården. Vinet har en doft och smak av mandelblommor, citrus, nötter, vita persikor och en stenig mineralitet. Block 2 är en vingård som planterades 1992 med Mendozaklonen. Vinet är vildjäst och har legat 17 månader på äldre ekfat.

Vinet har artikelnummer 99021 och kostar 399 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har vinet samt beställa, ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Frapin Cask Strenght Cognac

Familjen har en rik historia, de har bl.a. adlats, haft familjemedlemmar som varit ansvariga för mat och dryck på det franska hovet under Francois I och varit apotekare för Solkungen Louis den XIV, fått sin lagerlokal designad av Gustave Eiffel, varit först med att göra multi vintage blends, haft sin Cognac ombord på Concorde och vunnit ”Best Spirit in the World” av ISC (som första Cognac) .

Frapin förfogar över 300 Ha varav 240 är vingårdar, druvsorten som odlas är Ugni Blanc och uteslutande i Grande Champagne som anses vara den förnämsta delen av Cognac. Jordmånen består av kalksten och krita och ger extremt finessrik Cognac idealisk för lång lagring.  De har ett litet spännande projekt om 6 Ha på gång, där de ympat en ny korsning av Ugni Blanc och Folle Blanche =  Follignan på äldre stockar av Ugni Blanc. Frapin använder sig endast av egna druvor och 350 liters Limousinfat. Eken måste vara minst 40 år och bara den nedre delen används. Efter att trädet fällts torkar det minst tre år utomhus innan man gör faten. Limousinfat ger en balanserad eksmak, samt mer tanniner, färg och arom än det andra tillåtna ursprunget av ek, från Troncais, vilket behövs för lång lagring.

Cognac är en benämning av en produkt (ett druvdestillat) från ett kontrollerat ursprung, hårt styrt av lagar och en exakt avgränsning. Inget annat druvdestillat från annat geografiskt område får benämnas Cognac. Cognac är vinets själ, den framställs av vin som destilleras två gånger i kopparpannor om 25 hl. Från 1:a nov -31:a mars efter skörden är det påbud att destillera. Första destilleringen som heter Premier Chauffe vinet värms upp till 78° och minskar med 1/3 ABV 25%-30%. Detta tar ca 8-10 timmar, bara hjärtat sparas och huvudet och svansen bränns om med den nya vinsatsen. Andra destilleringen Bonne Chauffe tar ca 12 timmar. Här tillvaratar man bara hjärtat av destilleringen och ansvaret övergår till källarmästaren. Dennes uppgift blir att välja fat och läge och leda in destillatet i Frapins Cognacsrike. Redan från början bestämmer han vilken Cognac det ska bli. Vilka beståndsdelar som kommer att behövas för att upprätthålla stilen förvalta föregående källarmästares idéer och i Frapins anda skapa nya, för efterträdaren att förvalta.

Denna cognac har lagrats 15 år på ekfat. Buteljerades i februari 2019. Cask strength innebär att spriten inte spätts ut med vatten innan den tappas på flaska. Komplex doft med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, marsipan, apelsinskal, muscovadosocker, saffran och vanilj.

Denna cognac har artikelnummer 40557 och kostar 859 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har den, samt beställa den ifall det inte finns i en butik nära dig.

 

 

Frapin Cognac Millesime 1990

Denna Cognac har legat 20 år på fat och helt i torr källare. Torr källare: (en trappa upp) trägolv och under taken, torr atmosfär, vattnet i spriten förångas mer och Cognacen accentueras; ger finess och elegans. Stram doft av exotiska kryddor och frukter där pomelo och juzu är tongivande, fläder och grönska letar sig in men även en tydlig doft av sandel. Smaken är raffinerad, stram och tillbakahållen, kryddor nötter och pomelo erbjuder en lättare och friskare munkänsla.

Denna cognac har artikelnummer 10600 och kostar 1599 kronor, klicka “Här” för att komma till systembolagets hemsida och se vilken butik som har den, samt beställa den ifall det inte finns i en butik nära dig.