Nyheter på Systembolaget

Den 7:e december lanserar Divine två viner, Michel Gassier Cercius 2016 och Melville Estate Chardonnay 2016

Michel Gassier Cercius 2016

 

Detta är ett samarbete mellan Michel Gassier som är en av de nya superstjärnorna i södra Rhône och oenologen Philippe Cambie. Mistralvinden som blåser över kullarna i Rhônedalen kallas på latin för Cercius. Vinet består av 75 % Grenache som kommer från Plateau de Domazan i östra Rhône med en snittålder på över 80 år på stockarna. Syrahdruvor 13% liksom 12% Mourvedre kommer från Cairanne i västra Rhône. Vinet har vilat sex månader på betongfat. Jordmånen är en blandning av djup kalksten och galet stenar, precis som i Chateauneuf du Pape. Jorden brukas ekologiskt. Vinet har en doft och smak av söta hallon, lakrits, söta körsbär, lavendel och peppar. Alla druvor är avstjälkade så vinet är mera fruktigt än kryddigt. 2016 är den bästa årgången av vinet enligt Michel Gassier själv och Jeb Dunnock har givit vinet 92 poäng.

 

Vinet har artikelnummer 90292 och kostar 139 kronor.

 

Melville Estate Chardonnay 2016

 

Ron Melville köpte denna egendom i Sta. Rita Hills 1996. Men Melville Estate grundades redan 1989 i Sonoma där Ron odlade druvor. Men han tyckte att det var för varmt för att odla Burgundiska druvor och flyttade då söderut till kalla Sta. Rita Hills. Årgång 2016 är det första året som Chad Melville har gjort helt själv sedan han tagit över efter Greg Brewer som vinmakare. Alla druvor är handplockade och man plockar på natten. Vingårdarna är tätt planterade och skördeuttagen per ranka låga. Vinet genomgår inte någon malolaktiska jäsningen och därför finns det en syra lik den i Chablis, som gör att vinet är i balans och passar till de flesta maträtter. Vinet är en mix av klonerna 4, 76, 95, Mount Eden, Hanzell, Hudson, Wente och Melville. Man har planterat Chardonnay på den västra sidan av Sta. Rita Hills där det är sandiga och fattiga jordar och det är mera utsatt för tuffare vindar från Stilla havet är den östra sidan. Hela kluster har pressats. Vinet är fatjäst och lagrats i äldre ekfat och ingen battonage har gjorts på vinet. Det har en doft och smak av flinta, limeskal, vit persika, grillad ananas, färsk ingefära, salta karameller och mineraler. Det är ett vin som är gott idag och 10-15 år till.

 

Vinet har artikelnummer 90030 och kostar 359 kronor.