Just nu på Systembolaget

Nu finns Swan Bay Chardonnay från Australien samt Bogle Zinfandel från Kalifornien på hyllorna hos Systembolaget

99335 SCOTCHMANS HILL CHARDONNAY 2014       139 KR

Scotchmans Hill grundades 1982 och vinmakare är Robin Brockett. Det var ursprungligen en mjölkfarm som omvandlades till vingård. Scotchmans Hill ligger på en vacker halvö, vid Port Philip Bay utanför Melbourne, som heter Bellarine Peninsula. James Halliday, Australiens främsta vinkritiker, rankar vineriet högst på sin skala, med fem röda stjärnor. På Scotchmans Hill använder man sig av återvunnet vatten och man har börjat odla enligt biodynamiska principer i delar av vingårdarna. 70% av detta vin har jäst på fat och lagrats under sex månader i franska barriquer. Resten av vinet har för fräschörens skull jäst på tank. Vinet har en doft av nektariner, citrus, vita persikor och finstämda fat. Doften går igen i smaken som även har krämiga och nötiga toner.

Passar till: Fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, matiga sallader, svamprätter, ostar och i ensamt majestät. Drick det nu eller lägg i källaren några år.

Vill du läsa mer om Scotchmans Hill kan du klicka på länken nedan för att komma till deras hemsida.

Scotchmans Hill

99278 BOGLE OLD VINE ZINFANDEL 2013 149 KR

Familjen Bogle har varit jordbrukare i Clarksburg sedan mitten av 1800-talet. Sex generationer Bogle har brukat jordarna här. Bogle är sustainable och certifierade för Lodi Green. Med start 2008 arbetar Bogle med att minska sina utsläpp. Sedan 2011 har Bogle solpaneler installerade. Eric Aafedt som började hos Bogle 1994 är vinmakare. Druvorna kommer från Lodi och Amador County. Vinstockarna till vinet är mellan 60-80 år gamla och det har legat 12 månader på amerikansk ek som är 2 år gammal.

Passar till mustig mat, klarar något söta, starka och även heta smaker t ex gryta med merguez (lammkorv) och apelsin. Pepparbiffar eller till vilträtter som ren eller hjort, gärna med något söta tillbehör. Passar även till nötiga hårdostar och blåmögel med nötter i honung.

Vill du läsa mer om Bogle samt se mer vilka andra viner vi har hemma från dem klicka på länken nedan.

Bogle