Nyheter på Systembolaget den 6 april.

Nyheter i butiker hos Systembolaget!

99138 Scotchmans Hill Swan Bay Chardonnay 2016 145 KR

De första planteringarna i denna region gjordes av schweiziska immigranter 1842. Klimatet är maritimt med en konstant havsbris som svalkar vingårdarna. Scotchmans Hill grundades 1982 och vinmakare är Robin Brockett. Scotchmans Hill ligger på en vacker halvö, vid Port Philip Bay utanför Melbourne, som heter Bellarine Peninsula. Egendomen ligger på Mount Bellarine som formerades för över 30 miljoner år sedan och jordmånen är vulkanisk. James Halliday, Australiens främsta vinkritiker, rankar vineriet högst på sin skala, med fem röda stjärnor. På Scotchmans Hill använder man sig av återvunnet vatten och man har börjat odla enligt biodynamiska principer i delar av vingårdarna. 70% av detta vin har vildjäst i franska barriquer och lagrats under 8 månader på sin jästfällning. Resten av vinet har för fräschörens skull tankjäst. Vinet har en doft av nektariner, citrus, vita persikor och läckert lätt rostade fat. Detta går igen i smaken som även har krämiga och nötiga toner. Passar till: Fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, matiga sallader, svamprätter, ostar och i ensamt majestät.

 

99359 La Fontanina Ripasso 2015 199 KR

Daniele Salvagno har studerat vid jordbruksuniversitet, utbildat sig till sommelier samt är en av Italiens främsta företagsledare vad gäller ekologiska produkter. Egendomen La Fontanina är belägen i Grezzana, cirka 10 kilometer nordöst om Verona i hjärtat av Valpantena dalen. Daniele använde sin kunskap och skicklighet i ekologiska odlingsmetoder och skapade 10 hektar ekologiska vinodlingar. Vingårdarna ligger på 250 – 450 meters höjd på bergssluttningarna. Jordmånen har inslag av vita stenar och kalksten, som tillsammans med svala vindar under kväll och natt ger vinerna fin syra och elegans. Den gamla tekniken ”far riposare” används och innebär att cirka 4 månader efter vinifiering, så hälls vinet över i de ståltankar som innehåller druvresterna efter vinifiering av amarone vinet. Dessa druvrester från Amarone vinet, innehåller tillräckligt med socker för att starta en andra jäsning ”Ripasso”. Efter denna andra jäsning läggs Ripasso vinet på österrikiska 25 hektoliters ekfat där vinet får vila under 12 månader.
Den vanliga druvblandingen av 40% Corvina, 40% Corvinone och 20% Rondinella. La Fontanina är ett nytt vinprojekt där första årgången av Ripasso är 2015. Förutom ekologisk certifiering är vinet även vegan certifierat. Innebörden av vegan certifiering är att druvorna kommer från vingårdar där endast vegetariskt gödsel tillsätts. La Fontanina gör även en Amarone som du kan hitta på Systembolagets hyllor med nummer 2336 som kostar 399 kronor.

 

99221 Bott Geyl Les Elements Riesling 2016 175 kr

Domaine Bott-Geyl är familjeägt och startades 1947. Det drivs idag av Jean-Christophe Bott som är biodynamiskt certifierad. Jean-Christophe säger att hans åtagande är att göra viner som är rena, koncentrerade och druvtypiska. Han tycker att det biodynamiska odlingssättet har gett vinerna ett ökat djup eftersom mer omsorg läggs ned på varje moment. Alla druvor plockas för hand och pressas i hela klasar mycket försiktigt. Allt är vildjäst. Vinerna har en stor rikedom som även beror på att de får ligga länge på sin jästfällning. Fermenteringen är långsam och Jean-Christophe varken chaptaliserar eller eftersyrar sina viner. Druvorna till detta vin kommer från kommunerna Riquewihr, Zellenberg och Ribeauvillé. Doft och smak av rosor, mandlar, lime, aprikoser petroleum och en läskande mineralsälta i eftersmaken. En magisk Riesling! Passar till fisk och skaldjursrätter inspirerade från alla kök i världen. Förrätter med lök, lax, sik och forell rom. Surkålsrätter med vitlöksdoftande och eller rökta korvar. Asiatiska spicy rätter men även milda går bra.

 

95434 Brezza Langhe Nebbiolo 2016 169 KR

Familjen Brezza har gjort vin i Barolo sedan 1885. Enzo är den fjärde generationens vinmakare med tillgång till 12,5 hektar egna vinodlingar i Barolo . Alla vingårdar odlas ekologiskt och flera av vinerna är redan ekologiskt certifierade. Detta vin kommer från Brezzas vingårdar i Barolo och har lagrats i ståltank. Transparanta aromer och smaker av granatäpple, körsbär och hallon fint ackompanjerad av rosor. Friskt, sprött och spänstigt vin med ren härlig eftersmak. Servera gärna vinet i Bourgogne kupor. Passar till fågel, fläsk och kalv. T ex vårkyckling eller segreto iberico med luftig sallad beströdd med granatäppelkärnor, mild chark och småplock. Kalvkotletter med salvia och kroketter.

 

90344 Brezza Barolo Cannubi 2013 449 KR

Den äldsta buteljeringen av vin från Barolo gjordes under namnet Cannubi 1752. Familjen Brezza är lycklig ägare till 1,5 hektar i hjärtat av Cannubi’s kulle. Med sitt syd-östliga och öppna läge är det alltid kallare i Cannubi. Barolo viner från Cannubi har en blommig karaktär med inslag av sälta. 2013 är en klassisk årgång och den bästa årgången sen 2010 i Piedmonte. Brezza skördar manuell och avstjälkar allt. Ren inbjudande komplex doft av körsbär, granatäpple tranbär, rosor, ädelträ och te. Serveras till smakrika fåglar, kronvilt och olika svamp. Regions inspirerade rätter. Tryffel sprinklade rotsaks gratänger med grädde. Risotton eller krämiga pasta och polenta med chark eller ostar. Vinet älskar fett och proteiner.

 

96026 Ojai Puerta Del Mar Chardonnay 2016 299 KR

Ojai Vineyard startades 1983 av Adam och Helen Tolmach. Adam Tolmach har en minimalistisk syn på vinmakandet och vill i så stor utsträckning som möjligt låta druvorna sköta sig själva. Puerta del Mar är den kallaste vingården som Adam köper druvor ifrån. Vingården är så kall att den ligger utanför Sta. Rita Hills appellationen. Hela klasar med druvorna pressas. Vinet är fatjäst i 11 månader i äldre barriquer. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning. Adam svavlar inte sina vita viner förrän vid buteljering. Det ger en bättre mineralitet och bättre utveckling av vinet. Härlig doft av gula, stora sicilianska citroner, kallt smör och mandlar med en subtil fatkaraktär. Smaken är koncentrerad, frisk och tyglad av mineralsältan. Massor med gul och grön frukt varvas med mineral och lyfts fram av fransk ek.
Passar till smakrika fisk och skaldjursrätter, gärna grillade, gratinerade eller där smält smör eller nötter är tongivande. Något varmare serveringstemperatur tillåter fågel och ljust kött. Risotto, tryffelostar, lufttorkade skinkor, salta, rökta eller neutrala nötter.

 

95409 Sine Qua Non Trouver L’aréne Syrah 2015 2499 KR

Bakom kultvinet Sine Qua Non ligger Österrikisk födde Manfred Krankl och hans fru Elaine. Sine Qua Non= Utan vilket intet är….. Ett försök att tolka varför Manfred har valt det här namnet är att ”materien” dvs. druvorna i det här sammanhanget låter sig tolkas på olika sätt beroende på hur omständigheterna förändras. Omständigheterna här står Manfred själv för i form av hur han väljer att agera som vinmakare. Eller så menar han helt enkelt att vi skall tolka det ordagrant, att ett liv utan hans viner kan man inte leva. Elaine och Manfred Krankl gör alla sina etiketter själva och namnger alla flaskor med ett för året unikt namn. När man frågar Manfred varför, så svarar han helt enkelt att det beror på att han vill ha roligt. När vi träffade Manfred förra året så berättade han att han hellre gör viner med textur än med arom. Han tycker om att samjäsa olika druvor för att få mer integrerade smaker. Manfred föredrar kalla vingårdar där han kan plocka sent för fenolisk mognad med syran bibehållen. 2015 var ett kallt och mycket bra år med låga skördeuttag. Årets namn anspelar på franskans att hitta sin arena. Detta in sin tur från ett tal som Theodore Roosevelt höll i Frankrike för över 100 år sedan om att befinna sig på sin arena och göra sin sak. Denna årgång består av 80,5% Syrah, 7% Petite Sirah, 7% Mouvedre, 2% Grenache och 3,5% samjäst Viognier. All frukt kommer från deras egna vingårdar. 36% från Eleven Confession i Sta. Rita Hills, 37% från Third Twin i Los Alamos och 27% från Cumulos i Oak View. Den senare än platsen som de bor på och där deras vineri finns. 34% har jäst med sina stjälkar och 48% har legat i 22 månader på ny fransk ek. Som med alla av SQNs viner har det varken klarats eller filtrerats. Wine Advocate har gett 100 poäng.

 

95083 Sine Qua Non Le Chemin Vers L’ hérésie Grenache 2015 2499 KR

Titeln till detta vin betyder på svenska ”Vägen till kätteri”. Den korta förklaringen till detta namn är att många anser att det inte är traditionellt korrekt att blanda Grenache med de druvor som Manfred gör denna årgång. Druvorna till denna årgång är 75% Grenache, 13% Mourvedre, 8% Touriga Nacional och 4% Petite Sirah. Manfred jäste 44% av druvorna med sina stjälkar och vinet har legat knappt 2 år på 11% ny ek och resten äldre. Ca. en tredjedel av druvorna kommer från Eleven Confession, Third Twin och Cumulus samt lite från Bien Nacido och Molly Aida.