Nyheter i december hos Divine

Massa nya viner från Divine

MORLET FAMILY VINEYARDS

 

Morlet exempelbild

Luc Morlet är född och uppvuxen i Champagne och har arbetat som vinmakare i både Bourgogne och Bordeaux. Han började arbeta som assisterade vinmakare på Newton under John Kongsgaard. Vi frågade vad som Luc ansåg skiljde Johns och hans vinmakande och vinstilar. Han anser att Johns stil är mera Comtes Lafon medan han är mera influerad av Marcassin. Hans nästa anhalt var som vinmakare på Peter Michael. Luc plockar alla sina druvor på natten.  Vid sorteringsbordet är han alltid sista man så att han kan plocka bort de druvor som de andra 10 vid sorteringsbordet missat. Lucs barn har fottrampat druvorna till merparten av vinerna. Luc jäser sina viner i 600 liters fat, men lagrar dem på barriquer.

 

MORLET MA DOUCE CHARDONNAY 2015             779 EX

Druvorna kommer från en vingård nära Marcassin som är planterad på en jordmån som i USA kallas för Goldridge. Vingården heter Nobles. Den är planterad med den gamla Wente klonen och den ligger på 430 meters höjd. Luc plockar druvorna i slutet av oktober så de får lång hängtid.

MORLET MA PRINCESS CHARDONNAY 2015        815 EX

Druvorna kommer från Ritchies vingård i Sonoma Coast och har fått sitt namn från Lucs dotter Claire. Ett koncentrerat vin med smak och doft av vita persikor, guava och äppelpaj.

MORLET COEUR DE VALLÉE CABERNET SAUVIGNON 2014    1469 EX

Druvorna kommer från den berömda To-Kalon vingården. Blenden är 76% Cabernet Sauvignon och resten Cabernet Franc. Luc har bara gjort 100 lådor av detta vinet som är som flytande sammet. Doft och smak av viol, lakrits och fruktkaka.

MORLET LA PROPORTION DORÉE 2016            899 EX

Luc har Laville Haut Brion som förebild. Denna årgång består av 67% Sauvignon Blanc, 32% Semillon och 1% Muscadelle. Druvorna kommer från 7 olika gamla vingårdar i Sonoma Coast. Att han en hög andel Semillon anser Luc är bra då det innebär att vinet kan åldras längre. Dessutom har de bästa vita Bordeaux vinerna också en högre andel Semillon i sina viner. Ett vin med doft och smak av grape, persika, lime och kryddor.

MORLET BOUQUET GARNI SYRAH 2016            899 EX 

Druvorna kommer från Bennett Valley. Vingården ligger i en varm ficka i detta annars kalla område. Bacon, kryddor och animaliska toner. Inte något tanninmonster utan god att dricka idag.

 

 

KONGSGAARD NAPA CHARDONNAY 2016            949 EX

Vinmakandet är minimalistiskt. Ingen kommersiell jäst, ingen filtrering och ingen klarning. Ingen mänsklig inblandning mer är ”battonage” en gång i veckan. Det har jäst i hela 14 månader. Vinet har legat 22 månader på merparten nya franska ekfat. Anledningen till att vinet ligger så länge på fat är att han vill få fram mineraliteten i vinet och att han vill att frukten skall ta plats i baksätet. Årgång 2016 är en blandning av 2/3 Hudson- och 1/3 Hyde-vingårdaren. Från Hudson får vinet sin smak av persikor och mandel och sin rikedom. Från Hydes vingård kommer mineraliteten och citrustonerna. John beskriver det som en hybrid mellan Burgundisk mineralitet och Kalifornisk yppighet och Wine Advocate ger 96-98 poäng. Det har en doft av kanderade äpplen, mogna citrusfrukter, marsipan, mineraler och kryddor. I smaken finner man massor med mineral mixat med subtila toner av hasselnötter, citrusolja och marmelad.

Kongsgaard exempelbild 2

 

KONGSGAARD JUDGE CHARDONNAY 2016            1729 EX

Druvorna kommer uteslutande från Johns egen vingård Stonecrest i Coombsville. Det är kraftfullare och mera strukturerat än Napa versionen. Massor med stenfrukter i smaken. Judge finns i små volymer så prata med dig säljare om tillgång.

 

 

RAMEY CONOMA COAST CHARDONNAY 2015        409 EX

En blandning av Martinellis Charles Ranch ( 61% ) och Platts vingård. Två kalla vingårdar i Sonoma Coast. Charles Ranch planterades 1982 och Platt 2003. Vildjäst i sina fat med 17% nya franska ekfat. Mineralrik med äpple, lime och päron med en frisk syra. Vinet är på Rameyvis ofiltrerat men klarat.

Ramey Vingård 2

RAMEY RITCHIE CHARDONNAY 2014            499 NETTO

Kent Ritchies vingård planterades 1972 med den gamla Wente klonen. David Ramey är en veteran i vinmakarsammanhang och vi tycker nog att han är som bäst med Chardonnaydruvan, där han har en helt egen stil. Allt är vildjäst, hela klasar har pressats och den malolaktiska jäsningen har gjorts i faten. Sedan klarar David vinerna för att få en mjuk munkänsla. David har under ett antal år backat på den nya eken som tidigare var 70% och nu är nere i 30% ny fransk ek i 19 månader. Vinet har en magisk doft av nyplockade citroner, krispiga gröna äpplen, de saftigaste nektarinerna och en lätt rökighet från faten. Rik och fyllig fruktig smak, med lager på lager av nyanser, mineralitet och sälta. Passar till pilgrimsmusslor, hummer, marulk, torskrygg, tonfisk. Dikalv, kalvbräss, iberico gris. Tryffel, saffranskirat smör, knäckiga hårdostar, smörstekta salviablad.

 

 

SPOTTSWOODE ESTATE CABERNET SAUVIGNON 2015    1295 EX

 

Spottswoode Skylt Höst

Robert Parker räknar Spottswoode som en av Napas first growth. Han har tidigare kallat vinet för Napas Margaux. Det är ett klassiskt vin som smakar mer Bordeaux än Napa. En bra årgång kan lagras i 40-50 år, men den är oftast perfekt att drickas vid 10 års ålder. Det är en monopolvingård som länge varit i familjen Nowaks ägor. Spottswoode’s vingård har skötts ekologiskt sedan 1985 och man certifierades 1990. 2015 består av 90 % Cabernet Sauvignon, 7 % Cabernet Franc och 3 % Petite Verdot som har legat 20 månader på 60 % nya franska barriquer. Vinet har en smak av blåbär, svarta vinbär, viol, karamell samt mörk choklad och Wine Advocate ger vinet 100p.

SPOTTSWOODE LYNDENHURST CABERNET SAUVIGNON 2015    599 EX

Lyndenhurst är ett vin som Spottswoode gör på yngre stockar samt på lite inköpta druvor från fem andra vingårdar. Detta år består av 80% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 6% Cabernet Franc och 2% Petite Verdot. Vinet har legat 20 månader på 43% nya franska fat. Det är likt förstavinet men är perfekt att dricka medan dina Spottswoode åldras i källaren.

 

Chad Melville VingårdMELVILLE ESTATE SYRAH 2016            399 EX

40% av druvorna har fått jäsa med sina stjälkar och vinet har vilat på gamla ekfat. Ett kryddig och blommigt vin med en ton av blåbär, lavendel, viol och vitpeppar. Fyra olika kloner är planterade på magra och väldränerade jordar.

 

 

SEA SMOKE SOUTHING PINOT NOIR 2016            529 EX

Denna supervingård som är en av de vackraste jag sett, planterades 1999.  Vingården har fått sitt namn efter dimman som rullar in från stilla havet. Den ligger på en södersluttning högt över Santa Ynez floden. Filosofin här är att vingården är lika med vinet. Sea Smoke började med biodynamisk odling 2005 och är certifierade nu. 45% av vinet har legat 16 månader på ny fransk ek. Sea Smoke har alltid en smak av apelsinzest, plommon och en doft av rosor.

SEA SMOKE TEN PINOT NOIR 2016            665 EX

Vingården är planterad med 10 kloner av Pinot Noir. Därav namnet på vinet. Ten är deras supercuvée. Man kan nog aldrig förväxla deras viner med Bourgogne, även om de under senare år har blivit elegantare. 60% av vinet har legat 16 månader på ny fransk ek. Vinet passar till vilda fåglar t.ex ripa eller lardospäckad tjäder. Hjortfilé med trumpetsvamp. Rådjurssadel med grädd- och parmesan gratinerad svartkål eller souvas med klassiska tillbehör.

Sea Smoke Logga